Staatssecretaris wil sterker inzetten op maritiem onderzoek

Staatssecretaris wil sterker inzetten op maritiem onderzoek

Bart Tommelein bezocht het Vlaams Instituut voor de Noordzee. Foto: vln

Oostende -

Staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein (Open VLD) wil voor het zeewetenschappelijk onderzoek een samenwerking bekijken met Nederland.

Dat zei de staatssecretaris tijdens zijn bezoek aan het Vlaams Instituut voor de Noordzee (VLIZ) in Oostende. ‘Ik heb daarover binnenkort een ontmoeting met de bevoegde Nederlandse minister’, zegt Bart Tommelein.

Besparen

‘We kunnen op die manier kostenbesparend werken zonder nefaste gevolgen voor het wetenschappelijk onderzoek. Dagelijks vaart het onderzoeksschip Simon Stevin uit om het leven op zee te bestuderen en dat is het modernste onderzoeksschip in Europa. Het VLIZ maakt echter ook gebruik van de Belgica, een vaartuig van Defensie. Dat voertuig zou moeten worden vervangen, wat zeer nefast zou zijn voor de onderzoekscapaciteit.’

Tommelein wil nauw samenwerken met het VLIZ. ‘Als wereldvermaard onderzoekscentrum beschikt het VLIZ over alle wetenschappelijke kennis om het Noordzeebeleid te ondersteunen. In ons land zijn overigens meer dan duizend onderzoekers bezig met de studie van de zee. Die kennis moeten we maximaal benutten.’

Het VLIZ wil werk maken van een volwaardig maritiem onderzoeksstation in Oostende voor de bewaring van alle data op zee. Dat zal wellicht binnen onafzienbare tijd moeten gebeuren op een andere locatie, want vandaag bevindt het instituut zich in de oude gebouwen van de vismijn. Het is de bedoeling om die met de realisatie van een nieuwe vismijn af te breken. Het is wel zo dat zolang het VLIZ geen nieuwe locatie heeft, de sloping niet zal kunnen gebeuren.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio