Fit & Gezond

Te veel gegeten? Zo reageert je lichaam

Te veel gegeten? Zo reageert je lichaam

Foto: YouTube

Van aperitief tot dessert: tijdens de feestdagen moeten we wel eens een knoopje meer open zetten omdat we overvol lekkers zitten. Maar hoe reageert je lichaam als je te veel hebt gegeten? De Amerikaanse wetenschappelijke organisatie American Chemical Society geeft in hun online rubriek ‘Reactions’ het antwoord in een geanimeerde video.

De maag van een mens is rekbaar - er kan ongeveer een liter in worden opgeslagen. Als je veel eet, prop je de maag vol en komen de omliggende organen onder druk te staan. Dit effect kan erger worden als je een frisdrank of bier hebt gedronken. Dat komt omdat de lucht in de drank meer plaats inneemt dan de vloeistof zelf.

Sommige mensen die te veel hebben gegeten, krijgen last van brandend maagzuur. Dat is dan weer te wijten aan zoutzuur dat vrijkomt om je maaltijd af te breken. Dit zuur kan de binnenwand van de maag immers irriteren en een uitweg zoeken via je slokdarm wat een oncomfortabel, warm gevoel geeft.

Een derde reden waardoor we ons na een grote maaltijd slecht voelen, heeft een mentale oorsprong. De neurotransmitter leptine speelt hierbij een rol. Dit hormoon moet aan onze grijze massa signaleren wanneer we voldoende hebben gegeten. Een ander hormoon, peptide tyrosine tyrosine, zendt ook signalen als we verzadigd. En die kunnen misselijkheid in de hand werken.

Bekijk hieronder de bijhorende video die American Chemical Society maakte naar aanleiding van Thanksgiving eerder deze week:

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees