Antwerps parket stopt met patser-project

Antwerps parket stopt met patser-project

Foto: BELGA

Antwerpen - Het Antwerpse parket heeft het omstreden patser-project, waarbij jongeren met opvallend dure wagens werden geviseerd, stopgezet. Slechts één dossier resulteerde in een veroordeling. De andere dossiers werden geseponeerd, omdat de verdachten konden aantonen dat zij hun voertuig op een legale manier hadden verworven.

Het patser-project kwam er op vraag van burgemeester Patrick Janssens, die het parket had verzocht om iets te ondernemen tegen de overlast van jongeren die met dure wagens over de Turnhoutsebaan in Borgerhout scheurden. Het parket besloot om na te gaan of die jongeren hun voertuigen niet hadden bekostigd met opbrengsten uit criminele praktijken als drugshandel.

De wijkagenten kregen de instructie om jongeren met opvallende kenmerken van luxe te signaleren bij het parket. Als de uiterlijke kenmerken van luxe, zoals het bezit van een dure wagen, niet overeenstemden met hun inkomen, werden de wagens in beslag genomen. Enkel wie kon aantonen dat zijn voertuig met legale middelen werd aangeschaft, kreeg zijn eigendom terug.

Het proefproject leverde uiteindelijk tien dossiers op. Slechts één dossier leidde tot een effectieve veroordeling van een verdachte, van wie de Porsche Panamera verbeurd werd verklaard. “Een proefproject kan slagen of mislukken”, zegt Witpas.

Dat het proefproject tot slechts een veroordeling heeft geleid, heeft volgens het parket ondermeer te maken met het feit dat het criminele milieu heeft geanticipeerd op het beleid van politie en parket. Zo rijden jonge criminelen nog steeds rond in dure wagens, maar maken ze vooral gebruik van huurwagens die niet op hun naam staan.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees