Beauty

Zo gek is plastische chirurgie in Zuid-Korea

Zo gek is plastische chirurgie in Zuid-Korea

Foto: Shutterstock

In Zuid-Korea laat één op de vier vrouwen aan haar uiterlijk sleutelen. De nieuwste trend? Vrouwen willen hun hoofdhaar steeds vaker in de schaamstreek laten planten. Verder zijn ook wallen en een eeuwige lach hits op de operatietafel.

Een weelderige bos schaamhaar is in Zuid-Korea een teken van seksuele gezondheid en vruchtbaarheid, maar die is niet elke vrouw gegund. Volgens de Korean Association of Medical Journal Editors heeft 10 procent van de dames een aandoening waardoor ze net heel weinig schaamhaar hebben. Dat veroorzaakt bij sommige vrouwen een pak stress en leidde tot een trend: schaamhaartransplantaties. Uit cijfers van de International Society of Hair Restoration Surgery blijkt dat er tussen 2010 en 2012 een sterke vraag was naar deze ingreep. Het gaat over een stijging van 160 procent om precies te zijn. Tijdens de procedure, die een twee- tot viertal uurtjes duurt onder plaatselijke verdoving en zo’n 1.600 euro kost, worden haarzakjes in de schaamstreek geplant.

Bizarre ingrepen

In Zuid-Korea gaat 1 op de vier onder het mes en de meeste operaties gebeuren in Gangnam. Juist ja, de plaats die we leerden kennen uit de hit van Psy. Daar zijn meer dan duizend cosmetische ziekenhuizen gevestigd. Patiënten kiezen niet alleen voor schaamhaartranslpantaties. Ook deze bizarre ingrepen worden vaak uitgevoerd.

- Wallen
Dames hebben ook een zwak voor Aegyo sal, wat zoveel wil zeggen als wallen. Daar beschouwen vrouwen het uiterlijke kenmerk van vermoeidheid allesbehalve als lelijk en vervelend. Integendeel: ze omschrijven wallen als ‘de glimlach van de ogen’ en laten zich opereren om de illusie van puffy eyes te creëren.

- Eeuwige glimlach
Sinds de zomer van 2013 opteren ook steeds meer dames voor een eeuwige glimlach. Chirurg Kwon Taek Keun, verbonden aan de AONE-kliniek, voegde toen de smile lipt toe aan zijn gamma. Tijdens de ingreep worden beide mondhoeken naar boven gekruld waardoor de dame in kwestie altijd lijkt te glimlachen.

- Spitse kin
Ook populair: kaakchirurgie. Hierbij worden brede kaaklijnen gebroken om een hartvormig gezicht (breed voorhoofd, smalle kin) te krijgen. Deze ingreep is niet zonder risico: de kans dat patiënten misvormingen oplopen in het gezicht is reëel. Deze ingreep gebeurt vaak in combinatie met een verhoogde neusbrug om het gezicht opticht te verlengen.

- Dubbele oogleden
Bij deze ingreep wordt een snee in de oogleden gemaakt om grotere ogen te krijgen.

Jaloezie en status

Waarom Koreaanse vrouwen al deze gekke ingrepen laten uitvoeren? Chirurg Kenneth Kim van de website Asian Eyelid Surgery zegt dat Aziatische vrouwen streven naar het uiterlijk van westerse dames. Dat bevestigt ook Ji Yeo, een Koreaanse fotografe die dames portretteerde na een plastische ingreep. ‘Het doel van plastische chirurgie in Zuid-Korea verschilt sterk van dat in Los Angeles. In Azië willen vrouwen hun typische gelaatskenmerken doen vervagen zodat ze meer op westerse types lijken, terwijl dames in Amerika er alles aan doen om hun sexappeal te vergroten.

Maar er is meer dan alleen maar jaloezie. Koreanen zien plastische chirurgie als een waardevolle investering in zichzelf. Ze gaan ervan uit dat goed voor jezelf zorgen iets is dat je verschuldigd bent aan je directe omgeving en aan de maatschappij. Veel jonge meisjes kiezen voor een ingreep tijdens de Gouden Periode, drie maanden vakantie na het middelbaar onderwijs. Dan hebben ze voldoende tijd om te herstellen en zien ze er 'beter' uit om een potentiële partner te ontmoeten. Daarnaast trakteren Koreanen hun naasten vaak op en een ingreep bij de chirurg: om er knap uit te zien op een sollicitatiegesprek, bijvoorbeeld. Een studie aan de universiteit van West Australië ontkracht ook dat de Koreaanse patiënten in de eerste plaats op westerlingen willen lijken. 'Plastische ingrepen zijn een vorm van sociale etiquette. Anders gezegd: de bereidheid om aan jezelf te laten sleutelen om te laten zien dat je respect hebt voor anderen', zegt professor Jo Elfving-Hwang.  

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees