Een maand om uit te proberen

Diftar start maandag op containerpark Roeselare

Diftar start maandag op containerpark Roeselare
Roeselare -

Het diftarsysteem, waarbij de vervuiler betaalt, is vanaf maandag van kracht op het recyclagepark in Roeselare. Wie afval komt afzetten, zal al of niet moeten betalen naargelang het gewicht en de soort afval. Iedereen kan een maand lang alles gratis komen uitproberen.

Maandag start de proefperiode van het diftarsysteem. Wie vanaf dan met een volgeladen auto naar het containerpark komt, zal zijn afval in drie stappen moeten kwijtraken.

Het afval wordt onderverdeeld in drie groepen. De groene groep bevat het afval dat gemakkelijk recycleerbaar is, zoals elektriciteitskabels, metaal, glas, kga en papier. Voor het afval uit de groene groep moet niemand betalen.

De oranje groep omvat afval zoals hout, piepschuim, asbestcement, aarde, pvc en tuinafval. Hiervoor moeten particulieren betalen als ze meer dan 1.000 kilogram per jaar naar het containerpark brengen. Dan betaal je 0,025 euro per kilogram.

Het grofvuil behoort tot de rode groep. Hiervoor moet er altijd betaald worden. Dat komt neer op 0,144 euro per kilogram.

Goed laden

‘We raden de mensen aan om al het afval volgens de categorieën in te laden’, zegt milieu-ambtenaar Martine Lakiere. ‘Eerst moet je al het afval uit de groene groep in de auto stoppen, daarna de oranje groep en als laatste het grofvuil uit de rode groep.’

Wie aankomt op het containerpark, moet namelijk eerst op de weegbrug gaan staan met zijn of haar auto. Dan wordt het totale gewicht van je auto gewogen. Vervolgens kan je het grofvuil uitladen in de rode zone. Daarna moet je opnieuw op de weegbrug en wordt het verschil in gewicht berekend. Zo wordt de prijs van de rode groep bepaald. Let wel op: de weegbrug weegt maar per vijf kilogram. Wie dus bijvoorbeeld met vier kilogram aan grofvuil komt, zal voor vijf kilogram moeten betalen. En mocht je met twee personen zijn, zorg er dan voor dat je telkens alle twee weer in de auto zit om te wegen.

Vervolgens moet je dezelfde procedure volgen om het afval uit de oranje groep kwijt te raken.

Voor de groene groep wordt er niks gewogen, want daar moet niemand voor betalen. Mensen die enkel groen afval mee hebben, kunnen ook via een aparte ingang binnen komen. Zorg er ook voor dat je altijd je identiteitskaart bij hebt, want die wordt gescand bij het binnenrijden.

Voordeliger

‘Het diftarsysteem komt voor de gewone gebruiker voordeliger uit, want de prijs voor grofvuil is verminderd. Wie komt met afval uit de oranje groep, betaalt pas vanaf meer dan 1.000 kilogram per jaar’, zegt Lakiere.

‘Vanaf maandag kunnen de mensen een maand het systeem gratis komen uitproberen, zonder stress.’ Het containerpark zal vanaf dan ook in de voormiddag open zijn.

INFO

www.mirom.be

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio