‘België komt klimaatverplichtingen niet na’

‘België komt klimaatverplichtingen niet na’

Foto: afp

België komt zijn verplichting op klimaatvlak nog onvoldoende na, zo klagen de milieuorganisaties WWF en BBL vrijdag aan. Ze betreuren meer bepaald dat er nog niets in huis is gekomen van een Belgische bijdrage aan het Groen Klimaatfonds van de VN.

In de Peruaanse hoofdstad Lima gaat maandag de twintigste internationale klimaatconferentie van start. Ongeveer 195 landen zullen er nog tot 12 december de funderingen leggen voor een groot klimaatakkoord dat eind 2015 in Parijs moet worden bereikt.

In de aanloop naar Lima hebben verschillende landen beloofd om geld te storten in het Klimaatfonds van de VN. Dat fonds moet ontwikkelingslanden helpen om hun CO2-uitstoot te beperken en om zich aan te passen aan de gevolgen van de klimaatverandering. Maar voorlopig is er nog geen Belgisch geld in het VN-fonds terechtgekomen, omdat er tussen de verschillende beleidsniveaus in ons land geen akkoord kan worden bereikt over de verdeling van de Belgische bijdrage.

‘België is één van de weinige Europese landen die nog geen bijdrage heeft geleverd aan het Green Climate Fund. Onze ministers moeten dringend hun verantwoordelijkheid opnemen en in Lima een bedrag op tafel leggen om ontwikkelingslanden te steunen in de strijd tegen klimaatverandering’, zegt Jan Vandermosten van WWF. De natuurbehoudsorganisatie vraagt een bijdrage van 150 miljoen euro over een periode van drie jaar.

Bij de Bond Beter Leefmilieu klinkt hetzelfde verhaal. ‘Het belangrijkste dat we aan België vragen, is dat het zijn engagementen voor de financiering van het Klimaatfonds eindelijk bekendmaakt’, zegt beleidsmedewerker Mathias Bienstman. ‘De meeste geïndustrialiseerde landen hebben dat al gedaan, maar België hinkt achterop omdat er intern nog geen akkoord over de verdeling van de kosten werd bereikt.’

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees