Fit & Gezond

Je was binnen drogen kan gevaarlijk zijn

Je was binnen drogen kan gevaarlijk zijn

Foto: SS

Dokters raden aan om je was buiten of in de droogkast te drogen. Natte was binnen ophangen, zorgt ervoor dat de vochtigheidsgraad in huis met dertig procent kan stijgen. Daardoor wordt je huis een voedingsbodem voor schimmelsporen en dat kan ernstige gezondheidsrisico’s met zich meebrengen.

Vooral wie een verzwakt immuunsysteem of astma heeft, haalt maar liever geen natte was in huis. Kledij die hangt te drogen op een wasrek of warme radiator doet de vochtigheidsgraad in huis zodanig stijgen, dat heel wat schimmels (vooral de Aspergillus fumigatus) vrij spel krijgen. ‘Gevaarlijk’, menen experten van het Britse National Aspergillosis Centre, want zulke schimmelsporen kunnen ernstige longinfecties veroorzaken.

Professor David Denning van het instituut: ‘Een lading natte was bevat ongeveer twee liter water. Bij het drogen komt dat vocht vrij in de kamer. De meesten onder ons zijn immuun voor de schimmels die in zulke vochtige omstandigheden ontstaan. Ook voor wie een sterk afweermechanisme heeft, vormt de Aspergillus fumigatus geen gezondheidsrisico.’ Maar voor anderen is het drogen van was in huis net wél gevaarlijk: ‘Astmapatiënten krijgen hoestaanvallen, en bij patiënten met een zwak immuunsysteem, zoals kankerpatiënten die chemotherapie krijgen, aidspatiënten of mensen met een auto-immuunziekte, kan de schimmel pulmonale aspergillose veroorzaken. Die aandoening brengt de longen en sinussen onherstelbare schade toe en kan zelfs dodelijk zijn.’

De professor raadt daarom aan om – in geval van twijfel – natte was in de droogkast of buiten te drogen. Kan dat niet, dan kies je liever voor een goed verluchte binnenruimte die ver genoeg verwijderd is van de slaap- of woonkamer.

Een eerdere studie, uitgevoerd door de Mackintosh School of Architecture in Glasgow, wees ook al uit dat de vochtigheidsgraad in heel veel huizen te hoog is. Een derde van het aanwezige vocht kon toegeschreven worden aan het drogen van was in huis.

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees