OVERZICHT. Hier voelt u de gevolgen van de staking in Oost-Vlaanderen

Onder meer aan de Kennedylaan in Gent zijn er acties. Foto: belga

Gent -

De ongeveer vijfhonderd stakingsposten in Oost-Vlaanderen worden bemand door ongeveer achtduizend mensen. Door de provinciale acties is er heel wat hinder, niet alleen bij het openbaar vervoer, maar ook op de weg.

Volgens Louis Pillaert (ABVV) namens het gemeenschappelijk vakbondsfront met ACV en ACLVB, zijn er in Oost-Vlaanderen tussen de zeven- en achtduizend actievoerders aan de piketten. ‘We schatten dat er aan ongeveer 500 bedrijven acties zijn’, zegt Pillaert. ‘Alles verloopt zoals gepland, ook aan de stakingsposten verloopt alles ordentelijk.’

Ook aan verschillende ziekenhuizen staan militanten. ‘Maar alles is in het werk gezet om ervoor te zorgen dat alle toegangswegen naar de ziekenhuizen vrij blijven’, klinkt het. Aan het Gentse UZ is er daardoor een verhoogde drukte, maar de politie bevestigt dat de afspraken om patiënten en hulpdiensten door te laten, goed opgevolgd worden. Ook in Gent is de John F. Kennedybaan aan de Skaldenbrug in beide richtingen eventjes afgesloten voor het verkeer.

Geen nieuwe Volvo’s

Door de provinciale acties is er zo goed als geen treinverkeer in Oost-Vlaanderen. De dienstregeling van De Lijn is dan weer sterk verstoord. Op het Gentse stadsnet rijden tramlijn 1 en buslijn 3 om het halfuur. Door een stakingspiket rijdt tramlijn 1 tot Wondelgem en niet tot niet Evergem. Op de lijnen naar Antwerpen Linkeroever rijden geen bussen. In Sint-Niklaas rijden geen bussen, in de regio Dender en Vlaamse Ardennen is minder dan 10 procent uitgereden.

In Gent is de stedelijke dienstverlening verstoord. Iets meer dan één op de vijf personeelsleden van de stad niet aan het werk. Door de acties zijn een aantal loketten van de dienst burgerzaken dicht net als vijf lokale dienstencentra. Ongeveer de helft van de Gentse sportaccommodaties is niet open. Het gaat onder meer om de zwembaden het Strop en Rooigem. Het zwembad Van Eyck is beperkt open, tot maximaal 49 zwemmers. De sporthallen Keiskant, Neptunus, Driebeek en Wolfput zijn gesloten. Verder zijn negen op de tien werknemers van afvalintercommunale IVAGO niet aan het werk, er is dan ook geen vuilophaling.

In het Gentse onderwijs zijn bijna alle scholen open. De impact is vooral merkbaar in het stedelijk basisonderwijs waar in zeven scholen, één op de vijf, de deuren gesloten bleven. In het stedelijke basisonderwijs kwam ruim drie op de tien leerlingen niet opdagen op school, in het secundair is dat vier op de tien.

Van de stedelijke kinderdagverblijven en peutertuinen is maar één op de drie open, maar er werd in noodopvang voorzien.

Een vijftiental stakersposten langs alle toegangswegen naar de Gentse haven, zorgen ervoor dat die volledig afgesloten is voor het verkeer. CEO Daan Schalck wijst erop dat er 20 miljoen euro waardecreatie verloren gaat.

De Zelzatebrug ligt tot 14 uur horizontaal, er kan geen enkel zeeschip de haven binnen. ‘De scheepsagenten hebben dat ingeschat, want er was in het weekend een verhoogde activiteit en het eerstvolgende schip komt pas maandagavond 23.00 uur de haven binnen’, aldus Schalck.

Door de blokkades kan Volvo Car Gent niet produceren, onder meer ook het Skaldenpark waar veel toeleveranciers gevestigd zijn, is afgesloten. Het bedrijf ging vorige week uit van een productieverlies van 1.200 wagens. Ook de toegang tot ArcelorMittal is geblokkeerd, maar het bedrijf sprak met de vakbonden af dat er wel halffabrikaten geproduceerd kunnen worden.

De actie heeft voor de Gentse haven twee gevolgen, zegt Daan Schalck. ‘De Nationale Bank berekende dat de Gentse haven dagelijks een waarde van ongeveer 20 miljoen euro creëert, die waardecreatie gaat nu dus verloren’, zegt hij.

Afval blijft staan

De staking heeft ook gevolgen voor de afvalophalingen. Afvalintercommunale Verko vraagt alle inwoners van Berlare, Buggenhout, Dendermonde, Hamme, Laarne , Lebbeke, Melle, Wetteren en Wichelen om het niet-opgehaalde afval binnen te nemen en bij de volgende ophaalbeurt opnieuw aan te bieden. Bij de afvalintercommunale boden zich maandagochtend amper werkwilligen aan.

Inmiddels is het wel rustig in de gevangenissen van Brugge, Ieper, Ruiselede, Gent, Oudenaarde, Dendermonde en Beveren. Zowat overal zijn mensen aan de slag gegaan, maar zijn ook agenten voorzien of gevraagd. Alleen bij de gevangenissen van Dendermonde en Ruiselede was maandagochtend rond 7.30 uur geen politiebijstand nodig. ‘Het gaat om een beperkt aantal, maximaal een tiental agenten’, zegt Laurent Sempot, de woordvoerder van het directoraat-generaal Penitentiaire Inrichtingen (EPI). Vooralsnog kreeg het EPI geen melding van incidenten tijdens de actiedag. Sempot zei nog dat het directoraat-generaal de situatie nauwgezet opvolgt en dat maatregelen zijn genomen inzake veiligheid.

Externe links
Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio