OVERZICHT. Hier voelt u de gevolgen van de staking in West-Vlaanderen

In Wervik werden ‘zure’ snoepjes uitgedeeld aan de automobilisten. Foto: Dirk Vandenberghe

Brugge -

De provinciale stakingsdag van de vakbonden veroorzaakt grote hinder in de haven van Zeebrugge. Ook bij trein, tram en bus en op de weg is er grote hinder. Verspreid over de hele provincie staan er stakingsposten.

‘De start is alvast gelukt. Van in Oostende tot in Wevelgem staan er overal stakingsposten die bemand worden door 100 tot 150 stakers’, aldus provinciaal secretaris bij ABVV Erik Van Deursen. ‘De staking wordt goed opgevolgd. Dat is zelfs merkbaar aan het rustige verkeer in de provincie. Enkel richting Brussel is het druk.’ Volgens Van Deursen zijn er ook voorlopig geen incidenten en verloopt alles rustig. ‘We hebben daar ook de nodige inspanningen voor gedaan.’

Ook andere vakbonden maken melding van een sterke start. ‘De geplande posten staan er overal en zijn goed opgevuld. Er heerst een rustige sfeer en er zijn weinig werkwilligen komen opdagen’, aldus ACV Midden-West-Vlaanderen.

 

 

Bij de steden en gemeenten is er een wisselend beeld. In Brugge blijven de meeste musea dicht. In Ieper en Roeselare zijn de meeste sportinfrastructuren gesloten, maar bijvoorbeeld in Kortrijk zijn de meeste zwembaden en looppistes dan wel weer open.

Stil in de haven

De bedrijvigheid in de haven van Zeebrugge is tot een minimum herleid. Zowel in de voorhaven, achterhaven als aan de Grens Inspectie Post staan er stakingsposten. Ook aan de transportzone is er heel wat hinder. Bedrijven zoals Tropicana en containerafhandelaar CHZ, zijn genoodzaakt dicht te blijven. Door die acties ligt ook het scheepvaartverkeer zo goed als stil.

‘De acties werden wel goed voorbereid en aangekondigd. Vandaag is er inderdaad weinig bedrijvigheid, maar het werk is de jongste dagen en ook de komende dagen goed verspreid’, aldus gedelegeerd bestuurder van de haven Joachim Coens. ‘Iedereen heeft wel een reden om staken. Zo zijn er uiteraard de plannen van de Vlaamse en federale regering, maar ook havenarbeiders en de transportsector hebben specifieke zorgen. Voor ons is het belangrijkste dat alles goed voorbereid is en dat alles rustig verloopt’, besluit Coens. Treinen rijden er zo goed als niet in West-Vlaanderen en ook wie op een bus of tram wacht, kan nog lang wachten. In West-Vlaanderen is er geen dienstverlening op de stadsnetten. Ook de Kusttram is niet uitgereden. Op de streeklijnen en bij de belbussen is ongeveer 10 procent uitgereden, meldt De Lijn.

Voorts was er onder meer aan de transportzone LAR in Rekkem een actie.

Grote actiebereidheid

Inmiddels is het wel rustig in de gevangenissen van Brugge, Ieper, Ruiselede, Gent, Oudenaarde, Dendermonde en Beveren. Zowat overal zijn mensen aan de slag gegaan, maar zijn ook agenten voorzien of gevraagd.

 

 

De afvalophalingen in het Brugse lijken voorlopig niet in het gedrang te komen. Er zijn maandagmorgen heel wat ploegen uitgereden bij de afvalintercommunale IVBO voor de ophaling van restafval, groenafval, papier en karton en PMD in Brugge . Op de meeste plaatsen zal het afval vandaag dus opgehaald worden. Enkel Zeebrugge wordt voorlopig niet bediend want daar kunnen de vrachtwagens van IVBO niet geraken.

Aan de stelplaats van De Lijn in Kortrijk stonden al om vier uur maandagochtend een tiental leden van ABVV/ACOD en ACV/LBC piket. ‘De actiebereidheid hier is erg groot, en ook bij de onderaannemers wordt verwacht dat er niet wordt gereden’, zegt Johan De Bleser van ACOD namens het gemeenschappelijk vakbondsfront. Ook in tal van privébedrijven in de regio wordt gestaakt. Dat is onder meer het geval bij tabaksproducent JTI Gryson in Wervik , waar eerder dit jaar de sluiting werd aangekondigd. Naar schatting heeft 80 procent van de arbeiders en bedienden daar het werk neergelegd.

Inmiddels zijn ook verschillende industriezones in Brugge afgesloten. De industriezone aan de Vlamingstraat in Wevelgem is afgesloten, maar dat zorgt voorlopig nog niet voor verkeerschaos. ‘We hebben de acties goed voorbereid en veel mensen zijn gewoon thuis gebleven. Misschien dat het later op de ochtend nog iets drukker zal worden, maar we willen alleszins dat de acties ordentelijk verlopen’, zegt provinciaal secretaris Erik Van Deursen. Bij de textielfabriek Sioen in de Fabrieksstraat in Ardooie staken ze mee. Niemand kan het bedrijf binnengaan. Ook bij diepvriesproducent Unifrost langs de Zwevezeelsestraat in Koolskamp blijven de deuren gesloten.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio