Fit & Gezond

‘Onderbroek die taboe doorbreekt’ wint Nederlandse award

‘Onderbroek die taboe doorbreekt’ wint Nederlandse award

In Nederland heeft ontwerpster Julia Veldhuijzen van Zanten de New Material Award gewonnen voor een incontinentieslip van wol en zijde voor volwassenen. De award wil innovatief en duurzaam materiaalgebruik in de kijker zetten.

De slips van Veldhuijzen hebben een hoge taille en bevatten een absorberend materiaal, waardoor het niet nodig is om nog een wegwerpluier of een verband te dragen. De slips zijn met de hand uitwasbaar, wat hen niet alleen praktisch, maar ook ecologisch maakt. ‘Wereldwijd moet één op de vier vrouwen en één op de acht mannen in meer of mindere mate omgaan met incontinentie’, schrijft de website van New Material Award. ‘Wegwerpincontinentiemateriaal biedt weliswaar een praktische oplossing voor dit probleem, maar het produceert een enorme afvalberg en is tevens verre van esthetisch. De wasbare incontinentieslips van Julia van Zanten zorgen voor een veilig en droog gevoel en zijn tegelijkertijd milieuvriendelijk en duurzaam’.

De inspiratie haalde ze bij haar grootouders: ‘Mijn grootvader ging graag wandelen, maar door problemen met incontinentie stopte hij daarmee. Veldhuijzen zegt zelf vooral geïnteresseerd te zijn in design dat taboes kan doorbreken. De slips komen met een discreet opbergzakje, waardoor niemand ziet wat je precies bij hebt. Voorlopig zijn ze nog niet te koop: Veldhuijzen heeft ze ontworpen als afstudeerproject aan de Design Academy in Eindhoven. Op dit moment bestaan alleen de prototypes, de ontwerpster zoekt nog testpersonen om verschillende materialen te testen.

www.juliavanzanten.com

Corrigeer

De keuze van de redactie Enkel voor abonnees