Drie supergenomineerden Gouden Bal bekend

Drie supergenomineerden Gouden Bal bekend

Foto: FIFA.com

De FIFA heeft zopas de drie overblijvers voor de Gouden Bal, de prijs voor Wereldvoetballer van het Jaar bekendgemaakt. Naast usual suspects Lionel Messi en Cristiano Ronaldo is er dit jaar ook plaats op het podium voor Manuel Neuer, de doelman van Bayern München die met Duitsland het WK won.

Eind oktober werd al een shortlist met 23 genomineerden vrijgegeven. Daarop stonden Thibaut Courtois en Eden Hazard, beiden onder contract bij Chelsea. De Rode Duivels konden hun nominatie echter niet verzilveren. Ook vorig jaar was Hazard bij de 23 genomineerden, bij de finalisten was er echter geen plaats voor hem.

Ronaldo, die vorig jaar voor de tweede keer in zijn carrière de Gouden Bal in ontvangst mocht nemen, en Messi domineerden de voorbije zes jaar het palmares. Doelman Neuer won dit jaar met Duitsland het WK in Brazilië. Op de erelijst van de FIFA Ballon d’or prijkt met Lev Yashin (Sovjet-Unie) slechts één doelman. Hij won in 1963. Het was sinds Oliver Kahn in 2012 geleden dat er nog eens een doelman het podium haalde in de verkiezing.

Zweefduik Van Persie genomineerd voor Goal van het Jaar

De winnaar van de Gouden Bal wordt op 12 januari 2015 in het Zwitserse Zürich bekendgemaakt. Vorig jaar troefde Ronaldo de Fransman Franck Ribéry (Bayern München) en Messi af. Van 2009 tot 2012 ging de Gouden Bal telkens naar Messi.

Voor de titel ‘Coach van het Jaar’ komen de Italiaan Carlo Ancelotti (CL-winst met Real Madrid), de Duitser Joachim Löw (veroverde de wereldtitel met Duitsland) en de Argentijn Diego Simeone (landskampioen met Atlético Madrid) in aanmerking.

De genomineerden voor de Puskas Award zijn de Colombiaan James Rodriguez (volley op WK tegen Uruguay), de Nederlander Robin Van Persie (zweefduik op WK tegen Spanje) en de Ierse Stephanie Roche.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.