Twee gewonden bij overrompeling gemeenteraad

Brussel - In de gemeenteraad van de Stad Brussel werd maandagavond gestemd over vier nieuwe ondergrondse parkings in de vijfhoek. Een driehonderdtal burgers kwam zich luidruchtig uitspreken tegen de plannen, die uiteindelijk toch de goedkeuring kregen van de meerderheid. Twee personeelsleden van het stadhuis raakten gewond.

Sinds de bekendmaking van het circulatieplan voor de Brusselse binnenstad vorige week maandag, hebben al meer dan 13.000 mensen een petitie getekend tegen de geplande parking onder het Vossenplein. Ook de oproep om de gemeenteraad bij te wonen, bleef niet zonder gehoor. Een dertigtal betogers kon plaats nemen in de gemeenteraadszaal, nog eens tweehonderd sympathisanten volgde de debatten vanuit de aanpalende zaal.

De oppositie was unaniem, zowel in haar goedkeuring van de verkeersvrije zone in de binnenstad, als in de veroordeling van de circulatieplannen, en in het bijzonder de plannen voor de parking onder het Vossenplein. De interventies van gemeenteraadsleden Christian Ceux (cdH), Bart Dhondt (Ecolo-Groen) en Fabian Maingain (FDF) konden steevast op luide aanmoedigen van buiten de zaal rekenen, terwijl burgemeester Mayeur en schepen van Mobiliteit Els Ampe werden uitgefloten.

Na de debatten over het circulatieplan, spraken twee toeschouwers in de zaal zich, tegen de regels uit voor een uitstel van de stemming. Toen zij naar buiten werden begeleid, hielden ze de deur open en kregen versterking van andere betogers die buiten stonden te wachten. In de commotie liepen onder meer de massieve deur van de historische zaal, de hand van een personeelslid van het stadhuis en de rug van een ander personeelslid, schade op.

De voltallige meerderheid stemde tegen het uitstel en de oppositie voor, wat even tot verwarring leidde bij de betogers die dachten dat tegen de geplande goedkeuring werd gestemd. Vervolgens keurde de gemeenteraad ook de oproep goed aan bedrijven om een offerte in te dienen voor de bouw en exploitatie van de parkings, evenals het lastenboek. In mei zou de stad dan een privépartner kunnen aanduiden, maar daarna volgen nog tal van proceduremogelijkheden voor belanghebbenden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees