Ondergrondse parking Vossenplein komt er toch, ondanks hevig protest

Ondergrondse parking Vossenplein komt er toch, ondanks hevig protest

Heel wat mensen kwamen protesteren bij de gemeenteraad. Foto: rdb

Brussel -

Een rumoerige gemeenteraad stond gisteren vooral in het teken van de mogelijke parking onder het Vossenplein. In het tumult raakte iemand gewond.

Vooraf hadden enkele duizenden mensen al afgesproken om naar de gemeenteraad te trekken. Het waren er uiteindelijk ‘slechts’ een tweehonderd, maar ze zorgden wel voor heel wat tumult in het stadhuis. Daar stond de mogelijke komst van een ondergrondse parking aan het Vossenplein op de agenda. Zelden hebben we bij de gemeenteraad een politiecontrole moeten passeren waarbij alle zakken werden doorzocht.

In de raadszaal zelf kon maar een handvol mensen binnen. In de gang luisterden er zo'n 150 nog mee naar de zitting. ‘Het idee van een ondergrondse parking daar is nochtans niet nieuw’, verdedigde schepen van Mobiliteit Els Ampe (Open VLD) zich. ‘In alle aanpalende straten klagen bewoners over overlast door geparkeerde wagens.’ Een uitspraak die op heel wat hoongelach werd onthaald. ‘Dit project staat echt nog maar in zijn kinderschoenen. Maar ik wil wel enkele onwaarheden uit de wereld helpen. Zo wil ik de Blaesstraat vrij houden, de markt zelf zal niet veranderen, er komt ook geen parking op het plein zelf en we willen absoluut de traditie van de markt behouden. Ook wij willen veel overleg met de buurt.’

Deur openbeuken

Opnieuw hoongelach. ‘Waar was het overleg voor deze plannen op tafel werden gegooid? We worden veel te laat betrokken’, klonk het. Voor burgemeester Yvan Mayeur (PS) was het welletjes geweest. De bewoners werden uit de zaal gezet, maar dat was niet naar de zin van de mensen in de gang. Zij probeerden de deur van de raadszaal open te beuken. Daarbij raakte een medewerker van de Stad Brussel gewond aan zijn hand. Toen de politie opdaagde, kalmeerde het publiek.

Ook de oppositiepartijen waren niet mals voor schepen Ampe. ‘Ondergrondse parkings in de omgeving van het Vossenplein raken nu al niet gevuld. Er daar nog één bij bouwen, is absoluut geen oplossing.’

Ondanks het protest en de vraag om de stemming van de agenda te halen, ging de meerderheid van de raad uiteindelijk akkoord met de vier nieuwe ondergrondse parkings.

‘Dit is een uitgestoken middenvinger naar de duizenden Brusselaars die het opnemen voor hun stad’, besloot oppositiepartij Ecolo-Groen.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio