‘Thuis’-acteur richt fonds voor gepensioneerde acteurs op

‘Thuis’-acteur richt fonds voor gepensioneerde acteurs op

Foto: ISOPIX

Voor acteurs en actrices met pensioen, die het vaak moeilijk hebben om de eindjes aan mekaar te knopen, is een nieuw fonds opgericht dat hen financieel kan bijstaan. Het fonds heeft de naam 'De Acteurspenning' gekregen. 'Bedoeling is steun te bieden in de medische sfeer, of steun wat de basisbehoeften betreft', zegt initiatiefnemer Kurt Defrancq, onder meer bekend als acteur in de tv-serie 'Thuis'. Het initiatief wordt gesteund door het Norma Joossens Fonds en de Koning Boudewijnstichting.

'Het is voor acteurs vaak al moeilijk om tijdens hun loopbaan rond te komen, omdat ze niet altijd een project lopen hebben', zegt Kurt Defrancq. 'Hun pensioenopbouw is zo mogelijk vaak nog moeilijker door de verbrokkelde carrière. En tijdelijke armoede is dan soms het resultaat.'

Een en ander werd midden 2014 nog aangetoond door een inkomensonderzoek van de UGent bij acteurs, in opdracht van het kabinet Cultuur. Daaruit bleek dat een acteur/actrice met een gemiddeld inkomen het niet breed heeft.

Vroeger was er de Artiestenpenning die kon bijspringen voor acteurs in nood. Helaas raakten de bronnen daarvan opgedroogd en moest de werking worden stopgezet. Nu is er dus - dankzij een legaat - het nieuwe initiatief onder de naam 'De Acteurspenning'.

Wie dit fonds wil steunen of denkt zelf in aanmerking te komen voor steun, kan terecht op de nieuwe website www.acteurspenning.be. Alle dossiers worden discreet behandeld, zo verzekeren de organisatoren. Sympathisanten kunnen de Acteurspenning steunen door een bijdrage te storten.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees