Post met verklaring van privacy en auteursrecht op Facebook biedt geen enkele bescherming


Onlangs heeft Facebook aangekondigd dat er vanaf 1 januari 2015 wijzigingen van kracht gaan wat betreft hun voorwaarden en beleidsregels omtrent o.a. privacy, advertenties, data enz. Die aankondiging heeft tot gevolg dat er op dit moment weer een hoax opduikt die massaal rondgaat op Facebook. Gebruikers van Facebook proberen via een ‘nepbericht’ hun profiel te beschermen. ‘Die mensen hebben geen andere keuze, die hoax is een teken van onmacht’, stelt Rob Heyman, die onderzoek voert aan de VUB naar sociale media en privacy. ‘De nieuwe beleidsregels van Facebook zijn totalitair.’
‘Voor commercieel gebruik van mijn foto’s en teksten op Facebook is te allen tijde mijn schriftelijke toestemming vereist.’ Zo staat onder andere te lezen in de hoax-post die vele gebruikers delen op Facebook. Facebookgebruikers leggen via een dergelijke post ‘zogenaamd’ een verklaring af om hun privacy en auteursrechten te beschermen. De tekst verspreidde zich voornamelijk in het Engels. Maar sinds november 2014 begon ook een Nederlandstalige versie te circuleren.
Hoax-bericht
Onderstaand bericht is een voorbeeld van de veelvuldig gedeelde hoax op Facebook:
Ik verklaar hierbij het volgende: vandaag 30 november 2014, in reactie op de nieuwe Facebook richtlijnen. Krachtens de artikelen L.111, 112 en 113 van het Wetboek van intellectueel eigendom, verklaar ik dat mijn rechten zijn verbonden aan al mijn persoonlijke gegevens, tekeningen, schilderijen, foto’s, teksten etc ... gepubliceerd op mijn profiel vanaf de dag dat ik mijn account aangemaakt heb. Voor commercieel gebruik van voorgaande ... zal ten alle tijden eerst mijn schriftelijke toestemming nodig zijn.
Iedereen kan deze tekst kopiëren en plakken op hun persoonlijke Facebook pagina. Hiermee ben je beschermd onder het auteursrecht. Met dit bericht laat je Facebook weten dat het openbaar maken, kopiëren, verspreiden, uitzenden, of op enige andere wijze gebruik maken van content uit mijn profiel ten strengste verboden is. De bovengenoemde artikelen zijn ook van toepassing op werknemers, studenten, agenten en / of --ander personeel in dienst van Facebook.
De inhoud van mijn profiel bevat privé informatie. De schending van mijn privacy wordt bestraft met inachtneming van de wet (UCC 1-308 1-308 1 -103 en het Statuut van Rome). Alle leden worden uitgenodigd om een soortgelijk bericht te plaatsen, of als je wilt, kun je dit bericht kopiëren en plakken. Als je deze verklaring niet ten minste eenmaal publiceert, zul je stilzwijgend toestaan dat je foto’s, alsmede de informatie in je profiel gebruikt mogen worden. (Niet delen. Je MOET kopiëren en plakken)
Totalitair
‘Maar het gaat hier echter om een hoax, een nepbericht, dat geen enkele legale waarde heeft en je dus geen enkele bescherming kan bieden’, aldus Heyman. ‘Het is niet mogelijk om enkelzijdig het akkoord dat de gebruiker met Facebook is aangegaan op het moment dat deze zijn account aanmaakte, te verbreken’, stelt Heyman. Vanaf 1 januari 2015 gaat het nieuwe Facebookbeleid van kracht. ‘Ofwel aanvaard je de gewijzigde voorwaarden en regels van Facebook, ofwel ga je niet akkoord en sluit je vóór 1 januari je account nog af. En dat is zeer totaliteir van Facebook’, zegt Heyman.
Afstand van intellectueel eigendom
Als je gebruik wil maken van Facebook, dien je een contract aan te gaan met het sociale mediabedrijf. Dat contract is een overeenkomst tussen twee partijen. In dat contract ga je onder andere akkoord met het feit dat je afstand doet van je intellectuele eigendom op Facebook. ‘Als je in dat systeem afstand doet van bepaalde rechten en die afstand valt binnen het wettelijke kader, dan kan je niet op je eigen Facebookpagina gaan zeggen dat je die overeenkomst verbreekt’, zegt Heyman.
Beperkte bescherming
Heyman kan wel goed begrijpen dat mensen niet akkoord zijn met het nieuwe beleid van Facebook en ook terecht bang zijn over wat er met hun persoonlijke gegevens allemaal kan gebeuren. ‘Ik kan mensen enkel als tip meegeven om hun persoonlijk profiel zoveel mogelijk te beschermen door de instellingen aan te passen. Vooral de settings in verband met advertenties en applicaties kan je best aanpassen. Maar het blijft slechts een kleine en beperkte bescherming tegenover het totalitaire regime van Facebook’, concludeert Heyman.
Hoofdpunten
“Waarom geven jullie hun namen niet?” “Dit is klassenjustitie.” “Waarom krijgen ze zo’n lichte straf?” Wij beantwoorden de vragen na heisa rond proces-Reuzegom
Zo reageert Acid op dreigementen van advocaten Reuzegommers
Sammy Mahdi trekt fel van leer tegen ‘heksenjacht’ op Acid: “Zijn straf kan blijkbaar bijna hoger oplopen dan die van Reuzegommers”
Heksenjacht op Reuzegom-ouders: sterrenzaak afgekraakt, scheldtirades aan telefoon en “visolie”-reviews. “We zijn mensen kapot aan het maken”
Beste van Plus
Achter hun charmante gevel schuilt een speels en eigenwijs interieur: Binnenkijken in de bel-etagerijwoning van Ali en Hanna
Billie Eilish kan van zich afbijten als de beste: de meest memorabele reacties tegen haters op een rij
Opvallend veel fans klagen over geheugenverlies na concert van Taylor Swift
Geen Alberto en Van Leemhuyzen in kerstshow van Samson & Marie: “Ik heb dat als een beetje zuur ervaren”
Lees meer
Deense premier Mette Frederiksen houdt toespraak deels geschreven door AI
Waarschuwing voor ‘gehackte’ zonnepanelen: wat is het probleem? En hoe kan je je wapenen?
Nieuwe functie in Whatsapp maakt het makkelijker om (groot)ouders te helpen met technische problemen
Netflix pakt delen van account aan: kan ik dan plots een hogere factuur krijgen? En hoe gaan ze dat controleren?