Post met verklaring van privacy en auteursrecht op Facebook biedt geen enkele bescherming

© Belga

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Onlangs heeft Facebook aangekondigd dat er vanaf 1 januari 2015 wijzigingen van kracht gaan wat betreft hun voorwaarden en beleidsregels omtrent o.a. privacy, advertenties, data enz. Die aankondiging heeft tot gevolg dat er op dit moment weer een hoax opduikt die massaal rondgaat op Facebook. Gebruikers van Facebook proberen via een ‘nepbericht’ hun profiel te beschermen. ‘Die mensen hebben geen andere keuze, die hoax is een teken van onmacht’, stelt Rob Heyman, die onderzoek voert aan de VUB naar sociale media en privacy. ‘De nieuwe beleidsregels van Facebook zijn totalitair.’

Stien Keunen

‘Voor commercieel gebruik van mijn foto’s en teksten op Facebook is te allen tijde mijn schriftelijke toestemming vereist.’ Zo staat onder andere te lezen in de hoax-post die vele gebruikers delen op Facebook. Facebookgebruikers leggen via een dergelijke post ‘zogenaamd’ een verklaring af om hun privacy en auteursrechten te beschermen. De tekst verspreidde zich voornamelijk in het Engels. Maar sinds november 2014 begon ook een Nederlandstalige versie te circuleren.

Hoax-bericht

Onderstaand bericht is een voorbeeld van de veelvuldig gedeelde hoax op Facebook:

Ik verklaar hierbij het volgende: vandaag 30 november 2014, in reactie op de nieuwe Facebook richtlijnen. Krachtens de artikelen L.111, 112 en 113 van het Wetboek van intellectueel eigendom, verklaar ik dat mijn rechten zijn verbonden aan al mijn persoonlijke gegevens, tekeningen, schilderijen, foto’s, teksten etc ... gepubliceerd op mijn profiel vanaf de dag dat ik mijn account aangemaakt heb. Voor commercieel gebruik van voorgaande ... zal ten alle tijden eerst mijn schriftelijke toestemming nodig zijn.

Iedereen kan deze tekst kopiëren en plakken op hun persoonlijke Facebook pagina. Hiermee ben je beschermd onder het auteursrecht. Met dit bericht laat je Facebook weten dat het openbaar maken, kopiëren, verspreiden, uitzenden, of op enige andere wijze gebruik maken van content uit mijn profiel ten strengste verboden is. De bovengenoemde artikelen zijn ook van toepassing op werknemers, studenten, agenten en / of --ander personeel in dienst van Facebook.

De inhoud van mijn profiel bevat privé informatie. De schending van mijn privacy wordt bestraft met inachtneming van de wet (UCC 1-308 1-308 1 -103 en het Statuut van Rome). Alle leden worden uitgenodigd om een soortgelijk bericht te plaatsen, of als je wilt, kun je dit bericht kopiëren en plakken. Als je deze verklaring niet ten minste eenmaal publiceert, zul je stilzwijgend toestaan dat je foto’s, alsmede de informatie in je profiel gebruikt mogen worden. (Niet delen. Je MOET kopiëren en plakken)

Totalitair

‘Maar het gaat hier echter om een hoax, een nepbericht, dat geen enkele legale waarde heeft en je dus geen enkele bescherming kan bieden’, aldus Heyman. ‘Het is niet mogelijk om enkelzijdig het akkoord dat de gebruiker met Facebook is aangegaan op het moment dat deze zijn account aanmaakte, te verbreken’, stelt Heyman. Vanaf 1 januari 2015 gaat het nieuwe Facebookbeleid van kracht. ‘Ofwel aanvaard je de gewijzigde voorwaarden en regels van Facebook, ofwel ga je niet akkoord en sluit je vóór 1 januari je account nog af. En dat is zeer totaliteir van Facebook’, zegt Heyman.

Afstand van intellectueel eigendom

Als je gebruik wil maken van Facebook, dien je een contract aan te gaan met het sociale mediabedrijf. Dat contract is een overeenkomst tussen twee partijen. In dat contract ga je onder andere akkoord met het feit dat je afstand doet van je intellectuele eigendom op Facebook. ‘Als je in dat systeem afstand doet van bepaalde rechten en die afstand valt binnen het wettelijke kader, dan kan je niet op je eigen Facebookpagina gaan zeggen dat je die overeenkomst verbreekt’, zegt Heyman.

Beperkte bescherming

Heyman kan wel goed begrijpen dat mensen niet akkoord zijn met het nieuwe beleid van Facebook en ook terecht bang zijn over wat er met hun persoonlijke gegevens allemaal kan gebeuren. ‘Ik kan mensen enkel als tip meegeven om hun persoonlijk profiel zoveel mogelijk te beschermen door de instellingen aan te passen. Vooral de settings in verband met advertenties en applicaties kan je best aanpassen. Maar het blijft slechts een kleine en beperkte bescherming tegenover het totalitaire regime van Facebook’, concludeert Heyman.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen