Frank Deboosere: Overgang naar minder koud weer

Frank Deboosere: Overgang naar minder koud weer

Foto: Pol De Wilde

België bevond zich ­enkele dagen in de invloedssfeer van een Russisch hogedrukgebied. Dat betekende vochtige en koude winterlucht. We zien nu dat het hogedrukgebied geleidelijk aan verzwakt. Atlantische depressies met bijbehorende regenzones maken zich klaar om ons land in te palmen. Dat gaat gepaard met zachtere zeelucht en ook wel enkele opklaringen. De regenzones moeten we er bijnemen.

We starten vandaag met rustig, grijs en nevelig weer. Het kwik flirt met het vriespunt en dat resulteert in rijmplekken. Rond de middag arriveert een regenzone in het westen. Geleidelijk stroomt er ook minder koude lucht naar ons land. Bij een zwakke tot matige zuidwestenwind schommelen de maxima rond 5 graden.

De regenzone trekt vannacht verder naar het centrum en vervolgens naar het oosten van het land. Op het Ardense ­reliëf gaat de neerslag geleidelijk over in smeltende sneeuw en sneeuw. Na middernacht volgen vanuit Frankrijk nog enkele buien, maar stilaan wordt het droger en verschijnen er opklaringen. Minima rond 2 graden.

Zaterdag blijft de winterse neerslag wat haperen over de Ardennen. In Vlaanderen verdwijnt de buienkans en evolueren we naar droog weer met zonnige perioden. Maxima rond 7 graden.

Zondag beginnen we met koud weer. Vervolgens verwerken we een regenzone die van west naar oost door ons land trekt. Maxima rond 6 graden. In de Ardennen krijgt de neerslag een winters karakter.

Maandag licht wisselvallig weer met enkele buien en ongeveer 6 graden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Het weer in België


meer...