Maandag grote verkeershinder verwacht in en rond Brussel door staking

Brussel / Halle / Asse / Zaventem / Leuven - De federale politie verwacht maandag in en rond Brussel grote verkeershinder door de provinciale staking. In Vlaams-Brabant en Brussel zullen weinig tot geen treinen en bussen rijden. Ook op de luchthaven van Zaventem zal de staking voelbaar zijn.

Treinen

Het treinverkeer in de provincie zal volgens vakbondssecretaris Gunther Blauwens (ACOD) zondagavond om 22 uur stilvallen en pas 24 uren later hervat worden. Door de regionale staking in Vlaams-Brabant, Waals-Brabant en Brussel zullen er zo goed als zeker geen treinen rijden in het centrum van het land. De NMBS verwacht op de laatste provinciale actiedag - in Brussel, Vlaams- en Waals-Brabant hinder in heel het land. ‘Door de configuratie van het spoorwegnetwerk dreigen deze echter een weerslag te hebben op het treinverkeer in het hele land.’

Reizigers wordt aangeraden om ‘niet enkel op de trein te vertrouwen maar ook op zoek te gaan naar andere transportmiddelen voor verplaatsingen tussen zondag 7 december (vanaf 22 uur) en maandag 8 december (tot de laatste voorziene trein). Via de gebruikelijke informatiekanalen zal de ‘NMBS er alles aan doen om haar reizigers in real time en zo gedetailleerd mogelijk te informeren over het treinverkeer’.

Bussen

Volgens Geert Witterzeel (ACV) is er een akkoord tussen alle vakbonden dat er maandag in de provincie geen enkele bus zal uitrijden noch van De Lijn, noch van privé-bedrijven die lijnen pachten. Ook De Lijn Vlaams-Brabant waarschuwt in een mededeling voor een zwaar verstoorde dienstverlening. De verstoring zal niet alleen in Vlaams-Brabant, maar ook in Limburg, Oost-Vlaanderen en Antwerpen voelbaar zijn vermits heelwat de provinciegrens overschrijden.

De MIVB bevestigt dat ze in Brussel zeer sterke hinder verwacht en dat het netwerk volledig plat kan liggen. De openbaarvervoersmaatschappij roept de reizigers op hun voorzorgen te nemen, maar de echte impact zal pas maandagochtend duidelijk worden. In tegenstelling tot bij de NMBS wordt de avond voordien en de dag na de staking geen hinder verwacht.

Hinder op toegangswegen

Naast de aangekondigde acties bij de openbare vervoersmaatschappijen verwacht de politie ook problemen op de verschillende toegangswegen, zoals aan Delta, Meiser, Industrielaan en Keizer Karellaan, en de autosnelwegen richting Brussel. Ook lokale acties op kruispunten en rotondes kunnen gevolgen hebben tot op de afritten van de autosnelwegen.

'De ochtendspits dreigt veel drukker te worden dan gewoonlijk en we raden de pendelaars dan ook aan om hiermee rekening te houden', klinkt het bij de persdienst van de federale politie. 'In de mate van het mogelijke is het aangewezen om het aantal voertuigen te beperken door te carpoolen, veel vroeger te vertrekken en in de mate van het mogelijke de hoofdstad te vermijden.
Het is eveneens aangewezen om voor het vertrek de verschillende infokanalen te raadplegen.'

Luchthaven

De directie van Brussels Airport stelt in een mededeling dat ze de impact van vakbondsactie nog moeilijk kan inschatten, maar verwacht alleszins zware hinder op de luchthaven. Passagiers wordt gevraagd contact op te nemen met hun luchtvaartmaatschappij of reisagent.

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines besliste eerder al om meer dan dertig vluchten te schrappen. Donderdag laat Jetairfly weten dat het uitwijkt naar alternatieve luchthavens (Oostende, Charleroi, Luik en voor de langeafstandsvluchten Amsterdam/Schiphol). ‘Jetairfly voorziet autocars voor de transfer van Brussel naar de alternatieve luchthaven’, klinkt het op de website. Thomas Cook laat twee vluchten, die maandag normaal moeten vertrekken vanop Zaventem, vertrekken vanuit het Noord-Franse Rijsel. 'We hebben alle klanten die geboekt hebben verwittigd en ook wij voorzien een busdienst', zegt Koen van den Bosch van Thomas Cook.

Het ABVV riep enkele dagen ook al op om op de luchthaven massaal het werk neer te leggen. ‘We gaan zowel aan de cargo-afdeling als aan de handling voor passagiers stakingspostten opstellen, maar werkwilligen worden niet tegengehouden. Wat de cargo betreft zullen geen vrachtwagens worden toegelaten. Of er bagage van passagiers zal worden behandeld, hangt af van het aantal werkwilligen. Ik hoor voorts dat het werk in vele luchthavenbedrijven in groten getale zal worden neergelegd’, aldus Sandra Langenus (ABVV).

 

Stakingsposten

Wat de openbare diensten betreft, organiseren de vakbonden op maandagmorgen in Leuven stakingposten voor alle overheidsgebouwen tussen de Philippsite en het station. Het gaat onder meer om het Vlaams Administratief Centrum, De Lijn, stadskantoor, het provinciegebouw, de centrale gevangenis en de hulpgevangenis. Ook aan de gemeentehuizen van Asse en Halle zullen stakingposten staan, net als voor de Leuvense brandweerkazerne. In andere gemeentehuizen zullen personeel en bezoekers worden gesensibiliseerd.

Aan het UZ Leuven beperkt de actie zich tot het uitdelen van pamfletten. De UZ-directie laat weten dat alle consultaties doorgaan. Ook aan enkele rust- en verzorgingstehuizen in het Leuvense zullen piketten staan. In sommige ziekenhuizen zal ook een weekendregeling van kracht zijn.

Daarnaast willen de vakbonden ook aan vele tientallen bedrijven stakingposten optrekken. Dat is het geval aan AB InBev in Leuven, Duracell in Aarschot, Brouwerij Haacht, het verdeelcentrum van Toyota in Diest, Terumo, Materialise en Option in Haasrode, IMEC in Heverlee, Brouwerij Hoegaarden, Siemens in Huizingen, Coil in Landen, D’Ieteren in Kortenberg, TE Connectivity in Kessel-lo, Palm Breweries in Londerzeel, Bosch en Citrique Belge in Tienen.

Studentenrestaurants

Bij het onderzoekscentrum Imec in Heverlee is het volgens de vakbonden de eerste keer dat er een syndicale actie wordt gevoerd. Enkele Alma-studentenrestaurants in Leuven sluiten de deuren. In de voormiddag zullen personeel en studenten samen actievoeren tegen de besparingen.

Ook bij verschillende scholen in Brussel wordt gestaakt. 'Er is een grote stakingsbereidheid onder de leraren, maar we kunnen nog geen exacte cijfers geven', zegt Philippe Van Muylder, algemeen secretaris van ABVV Brussel.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees