Gent zet miljoen euro opzij voor nieuwe concertzaal onder Wintercircus

© Atelier Kempe Thill

Er wordt één miljoen euro extra gereserveerd voor de bouw van een ondergrondse concertzaal in het Wintercircus. Dat heeft schepen van Stadsontwikkeling Tom Balthazar (SP.A) donderdag gezegd. Toch blijft de renovatie van het hele gebouw op losse schroeven staan: de Vlaamse overheid blijft twijfelen over de komst van het Vlaams Instituut voor Archivering naar Gent.

Bert Staes

De beslissing werd eerder al genomen om een grote kelder onder het Wintercircus om te bouwen tot een concertzaal voor ongeveer vijfhonderd mensen. Ontwerptekeningen laten een soort ondergrondse box zien, waar er geluidsdicht concerten zouden kunnen plaatsvinden.

Stad Gent ging al op zoek naar een potentiële uitbater: de enige kandidaat waren concertorganisator Democrazy en de Vooruit, die de zaal samen zouden willen uitbaten. Voor wanneer de werken zijn is nog niet duidelijk. Het Wintercircus zou volgens de plannen worden omgebouwd tot concertzaal, ontmoetingsruimte en klein bedrijvencentrum.

'Studiewerk heeft uitgewezen dat het niet haalbaar is om de kosten voor de renovatie van de zaal integraal te verhalen op de exploitant. Daarom is een bijkomende investering nodig', zei Balthazar. 'Het is de bedoeling dat het een echte concertzaal wordt, geen fuifzaal. De kost om de zaal te bouwen zal gedeeltelijk gerecupereerd worden door de concertzaal te verhuren aan de toekomstige exploitant, wie dat ook wordt.'

Losse schroeven

Toch blijft het hele renovatie dossier op losse schroeven staan: de financiering vanuit de Vlaamse overheid is nog niet rond. Het blijft bovendien onduidelijk of het Vlaams Instituut voor Archivering (VIAA) een vaste stek krijgt in het Wintercircus of niet. Het archief moet de belangrijkste spil van de renovatie van het circus worden.

‘De Vlaamse Regering heeft echter nog geen definitieve beslissing genomen’, zei Vlaams minister Sven Gatz donderdag in de commissie Media. ‘Door het VIAA in het Wintercircus een fysieke plek te geven zou men een breder gebruik van het rijke Vlaamse archief kunnen realiseren. Maar er is nog geen definitieve beslissing genomen. En ik ben mij ervan bewust dat de tijd dringt.’

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs