Zonevorming beperkt actieradius van brandweerkorps

Zonevorming beperkt actieradius van brandweerkorps

Leo Mees. Foto: hns

Diest -

De brandweer van Diest is vanaf 2015 niet meer verantwoordelijk voor Halen. Daardoor dreigt een pak kennis en ervaring verloren te gaan.

De nieuwe zonevorming voor de brandweer wordt provinciaal uitgetekend. Het Limburgse Halen wordt nog tot het einde van dit jaar beschermd door het korps van Diest. Daarna komt Halen in de zone Zuid-West Limburg terecht. De gemeente heeft al meermaals zwaar geleden onder de wateroverlast. Het korps van Diest kon daardoor heel wat kennis opbouwen om die problemen op te lossen. Het korps investeerde ook in zware pompen.

‘Die kennis valt weg en dat is een probleem voor Halen’, zegt burgemeester Jan Laurys (DDS) van Diest. ‘Onze mensen hebben routine opgebouwd waardoor ze snel en gericht actie konden ondernemen.’ Gewezen brandweercommandant Leo Mees heeft het plan voor de operaties in Halen uitgewerkt. Hij pleit voor een goede coördinatie tussen de twee zones.

Burgemeester Van Roelen (CD&V) van Halen is ervan overtuigd dat de Hasseltse brandweer er alles zal aan doen om dezelfde zorg te kunnen leveren. Hij vreest er wel voor dat er opnieuw moet geïnvesteerd worden in pompen.

Halen zal bediend worden vanuit de voorpost Herk-De-Stad maar ook daar zijn bijkomende investeringen nodig. ‘Onze bijdrage voor de zone stijgt nu al van 240.000 naar 340.000 euro’, zegt Van Roelen. ‘Die investeringen maken het kostenplaatje alleen maar zwaarder.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio