Leuvense brandweerlui uit protest overgeschakeld op 'zondagdienst'

Leuven -

Het brandweerkorps van Leuven is donderdagmiddag overgeschakeld op 'zondagdienst', uit protest tegen de onzekerheid over hun statuut en tegen niet-betaalde overuren. Dat zegt Veerle Putzeys (ACV). Afgelopen dinsdag betoogden nog zo’n honderd brandweerlui uit verschillende korpsen tegen de vorming van de nieuwe brandweerzone Vlaams-Brabant Oost die op 1 januari 2015 operationeel wordt.

Tijdens onderhandelingen bereikten burgemeesters en vakbonden dinsdag nochtans een compromis. ‘We ontvingen dat nog niet op papier’, zegt Putzeys. ‘Het Leuvense brandweerkorps is de onzekerheid beu en beperkt zich vanaf vandaag dus tot het hoogst noodzakelijke.’

Er is een probleem met de betaling van de arbeidstijden in de brandweerkorpsen Leuven, Tienen en Overijse waar het personeel al jaren 48 uren per week werkt in plaats van de reguliere 38. Voor de extra uren krijgen ze een verlofcompensatie maar die valt vanaf 2015 weg. Tijdens de betoging van dinsdag eisten de brandweerlui van de drie korpsen een directe en volledige vergoeding voor alle gepresteerde uren. De burgemeesters weigeren dat ‘wegens budgettaire problemen’. Verschillende gemeenten hebben bij Binnenlandse Zaken bezwaar aangetekend tegen de hoge brandweerfactuur die de gouverneur hen recent opstuurde voor de deelname aan de nieuwe brandweerzone.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio