Doek valt voor Opel-fabriek in Bochum

Doek valt voor Opel-fabriek in Bochum

Foto: AP

In fabriek van Opel in het Duitse Bochum is vrijdag de laatste wagen van de band gerold. Na 52 jaar stopt Opel er de serieproductie, wegens overcapaciteit.

“Het hart van Opel klopt niet meer”, aldus één van de 3.000 werknemers van de fabriek. De laatste Opel die in Bochum van de band rolde was een Zafira. Een 700-tal werknemers zou nog een aantal jaar in het magazijn kunnen blijven werken.

Met de sluiting van de fabriek komt een einde aan een voormalig vlaggenschipproject van structurele veranderingen in het Duitse Ruhrgebied. De fabriek werd opgetrokken op voormalige mijnbouwgronden, in de periode van de mijnsluitingen. Na de opening in 1962 konden ongeveer 10.000 mensen in de fabriek aan de slag, veelal werkloos geworden kompels.

Door overcapaciteit besliste Opel om in 2010 de fabriek in Antwerpen te sluiten. Dat volstond niet en ook de fabriek in Bochum moest uiteindelijk dicht. De sluiting van die laatste fabriek kost GM volgens de vakbonden ongeveer 550 miljoen euro aan jobbegeleiding en ontslagvergoedingen. Iedere werknemer zou zowat 125.000 euro vergoeding krijgen, waarop wel nog belasting betaald moet worden.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees