Bieb wordt kantoor met brug naar administratief centrum

Zuid wordt kantoorplein

Zuid wordt kantoorplein

In de oude stadsbibliotheek komen kantoor- en vergaderruimtes, mogelijk met een brugje naar het administratief centrum. Foto: bst

Gent -

Nu de verhuizing van de stadsbibliotheek stilaan in zicht komt, wordt het duidelijk dat de Zuid nog meer dan vandaag een kantoorplein wordt. De stadsdiensten slorpen de oude bibliotheek op. Onder de grond, in de parking onder de Zuid, wil de stad dan weer minder plaats innemen.

De stadsbibliotheek moet half 2016 naar haar nieuwe stek verhuizen: De Krook. Als de procedureslag rond het gebouw tenminste de timing niet nog verder achteruit duwt. Alle boeken en diensten verdwijnen uit het huidige gebouw op het Woodrow Wilsonplein.

Dan rijst de vraag: wat daarna? ‘Het gebouw van de bibliotheek wordt gerenoveerd. We hebben 23 miljoen euro opzijgezet voor de verbouwingswerken’, zegt Martine De Regge (SP.A), schepen van Personeel. ‘Om de functionaliteit van het gebouw en van ons administratief centrum daarnaast te verhogen, denken we aan een overdekte brug tussen de twee gebouwen, een soort passerelle.’

De stad doet binnenkort een oproep naar ontwerpers om het oude bibliotheekgebouw onder handen te nemen. ‘Binnenin komen er kantoor- en vergaderruimtes voor het stadspersoneel. We gaan er ook een aantal diensten en het huis van de jeugd en van de ondernemer onderbrengen’, zegt De Regge.

Stad Gent is ook bezig het Electrabelgebouw aan de andere kant van de Zuid in te palmen met stadsdiensten. Ook recht tegenover de gebouwen van Stad Gent op de Zuid staan veranderingen in de stellingen. Grote stukken van het Urbiscomplex, nu nog eigendom van de provincie Oost-Vlaanderen, staan te huur als kantoorruimte. Kantoren zullen dus nog meer dan vandaag de Zuid domineren.

Onder de Zuid wil de stad de komende jaren wel net het tegenovergestelde doen: minder plaats innemen. De stad reserveert in de ondergrondse parking al jaren 268 parkeerplaatsen voor haar eigen ambtenaren, dienstwagens en gasten. Geen goed signaal van een stadsbestuur dat bezoekers oproept niet met de auto te komen. Het huren van 268 parkeerplaatsen kost bovendien elk jaar 450.000 euro. Geld dat wel ruimschoots gecompenseerd wordt door de 600.000 euro inkomsten die de stad de komende jaren uit exploitatie van de parking schat te halen. Tot dit jaar kostte de plaatsen huren de stad geld, maar een nieuw contract dat in januari ingaat, moet dat ombuigen tot winst. ‘We werken bovendien aan een vervoersplan dat het autogebruik bij onze werknemers moet doen afnemen’, klonk het donderdag in de gemeenteraadscommissie Mobiliteit.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio