Oersterke Meeusen wint Druivencross, Nys geeft op

Oersterke Meeusen wint Druivencross, Nys geeft op

Foto: Belga

Tom Meeusen heeft de Druivencross in Overijse gewonnen. Hij versloeg Klaas Vantornout in een spurt met twee. Mathieu van der Poel was een knappe derde, voor Philipp Walsleben. Sven Nys, die de vorige vier edities won, had een slechte dag en gaf op.

Tom Meeusen was de snelste starter in de ‘moeder aller crossen’. Ook Nys en Klaas Vantornout waren, in tegenstelling tot in Hasselt, goed weg. Bart Wellens kwam verrassend op kop in de openingsronde, terwijl Nys al snel op 35 seconden volgde na een slechte wissel en een slipper. Ook Rob Peeters en Bart Aernouts gingen tegen de vlakte.

Mathieu van der Poel en Philipp Walsleben trokken in de tweede ronde door, enkel Meeusen kon mee. Nys kende een echte off day en gaf er de brui aan. 'Het ging niet meer. Meer kan ik er niet over zeggen. We gaan zoeken naar de oorzaak', stelde Nys in een korte reactie. Ondertussen waren Corné van Kessel en Marcel Meisen voorin komen aansluiten. Van der Poel voelde zich sterk en versnelde op vijf ronden van het einde. De Nederlander gleed als een echte schaatser over de modder, tot jolijt van het publiek.

Spannende finale

Lang bleef van der Poel niet weg en er ontstond een leidend viertal, met naast van der Poel ook Vantornout, Meeusen en Walsleben. De Nederlander van het gezelschap versnelde een ronde later echter opnieuw. Hij pakte zeven seconden, maar kreeg geen vrijgeleide. Meeusen en Vantornout kwamen weer bijsluiten, terwijl Walsleben aan de rekker hing. Kevin Pauwels, winnaar in Hasselt, volgde op ruim een minuut.

Meeusen versnelde en van der Poel had even een slecht moment. De Nederlander had een moeilijke laatste ronde, ook omdat Vantornout op dreef was. De West-Vlaming en Meeusen waren de twee sterksten want ook Walsleben had het moeilijk. Meeusen nam het voortouw en gaf het volle pond. Hij kwam als eerste in de laatste rechte lijn en spurtte naar de zege. Vantornout strandde in het wiel, terwijl van der Poel nog over Walsleben ging.

Uitslag:

1. Tom Meeusen 59:16
2. Klaas Vantornout z.t.
3. Mathieu van der Poel (Ned)
4. Philipp Walsleben (Dui) 0:10
5. Corné van Kessel (Ned) 0:44

Bekijk hier de volledige uitslag.

Herbeleef de cross hier.

Corrigeer