Anderlecht in crisis: zelfs Vanden Borre klaagt over mentaliteit

N'Sakala en Defour op dansdate met Bieke Ilegems en Erik Goossens Foto: Instagram

Anderlecht reist vandaag in een sluimerende crisis naar zijn laatste Champions League-opdracht in Dortmund. De 4-2-nederlaag in Moeskroen legde alle pijnpunten genadeloos bloot. Zielloos spel, een rist afwezigen en beschuldigingen van niet-professioneel gedrag. Trainer Besnik Hasi overweegt ingrepen.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

Zaterdagmiddag in Neerpede, de spelersbus van Anderlecht staat klaar om naar Moeskroen te rijden. De zon schijnt, maar trainer Besnik Hasi ontsteekt in een Kosovaarse colère. Hij verneemt dat Fabrice N’Sakala vrijdagavond met Steven Defour bij de finale van het VTM-programma Dansdate was. Niet moeilijk, N’Sakala werd tijdens het live programma zelfs geïnterviewd. En ook al lag de Franse linksachter voor middernacht in zijn bed, hij is ook nog eens zo onverstandig om een foto van de avond op de sociale netwerksite Instagram te publiceren. Hasi kan wel de muren op lopen. Hij was van plan N’Sakala voor het eerst sinds 31 augustus een basisplaats te gunnen. Maar nu kan hij niet anders dan de Fransman disciplinair te schorsen.

 

Proficiat aan de winnaars.. en big up aan @ishquote voor de uitnodiging #dansdate #vtm #top #erikenbieke

A photo posted by @defourofficial on

Om klokslag 18 uur begint Frank Acheampong op de linksachter tegen Moeskroen. Niemand die zich daar op dat moment vragen bij stelt, de Ghanees deed het op die positie uitstekend in de laatste wedstrijden. Maar in de openingsfase loopt het drie keer dramatisch fout. Drie keer lijdt Anderlecht balverlies, drie keer staat Acheampong veel te hoog en laat hij een Moeskroen-speler in de rug lopen. Na 25 minuten staat via twee goals van Vandendriessche en een owngoal van Mbemba een onwezenlijke 3-0 op het bord.

Niet alleen Acheampong presteert zaterdag ondermaats, Anderlecht lijkt plots overal water te maken. Geen duelkracht, niet in staat om vooraan de bal bij te houden, geen twee goeie passes na elkaar. De ploeg die in de Champions League Galatasaray en Arsenal deed zweten is een zootje ongeregeld geworden.

‘Iedereen, van mezelf tot de laatste speler, moet vandaag voor de spiegel staan’, zegt Hasi. ‘Ik was gechoqueerd door onze eerste helft. We leken wel te slapen. Nochtans hadden we gezegd hoe Moeskroen zou spelen, loerend op de counter en gebruik makend van hun snelle mannen. Onbegrijpelijk dat we drie keer op de counter hetzelfde doelpunt slikken.’

In de tweede helft blijven Kljestan en Tielemans aan de kant en gunt Hasi jeugdspeler Samuel Bastien een competitiedebuut – meteen het enige lichtpuntje van de avond. Want ook al scoort Anderlecht nog twee keer, op geen enkel moment geeft paars-wit de indruk punten uit de wedstrijd te willen halen. En het is net dat wat Besnik Hasi zorgen baart.

Voor de spiegel

 

‘Dit is ook een kwestie van mentaliteit en inzet’, zegt Anthony Vanden Borre, opvallend scherp voor zijn ploegmaats. ‘Doet iedereen er wel alles voor om er in het weekend te staan? Als je zo speelt, scheelt er duidelijk iets aan de manier waarop sommigen hun trijd voorbereiden.’

Vanden Borre doelt niet alleen op N’Sakala (Defour was sowieso geblesseerd), hij wil iedereen voor de spiegel zien staan. ‘Jong en oud: iedereen is door de mand gevallen’, fulmineerde Vanden Borre. ‘Er wordt altijd gezegd dat de anciens de kar moeten trekken. Maar wat haalt het uit dat er drie jongens hun mond opendoen als de rest mentaal niet klaar is om het gevecht aan te gaan? We moeten dit in groep oplossen.’

 

Een duidelijker signaal dat er iets loos is met de mentaliteit, is er dit seizoen uit de groep niet gekomen. Meteen weten we ook waarom Besnik Hasi vorige vrijdag om nieuwe spelers schreeuwde. De successen in de Champions League camoufleerden drie maanden lang alle gebreken. Die van een rotgetalenteerde maar mentaal onvolwassen groep. De wedstrijd van Youri Tielemans in Moeskroen staat symbool voor het Anderlecht met twee gezichten. ‘Als we niet honderd procent zijn, zijn we maar een doodgewone ploeg’, zegt Hasi. ‘Onze situatie kan snel problematisch worden.’

 

 

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.