'Stakingsaanzegging ACOD is gijzelingsactie'

Foto: Joris Herregods

Brussel -

De stakingsaanzegging die de overheidsvakbond ACOD heeft ingediend voor de hele overheidssector en voor onbepaalde duur, is een 'gijzelingsactie'. Dat is de reactie van Karel Van Eetvelt, de topman van ondernemersorganisatie Unizo. 'De verkiezingsactie is niet wat ze gehoopt hadden. Nu proberen ze met een gijzelingsactie de overheidsbedrijven plat te leggen', klinkt het.

Als na de nationale staking van 15 december blijkt dat alle acties van de voorbije weken niets hebben uitgehaald, en de regering haar plannen over werk en pensioen niet afzwakt of zelfs niet eens een opening maakt, wil het ACOD vanaf 16 december gewoon voort staken. 'Er zullen dan nieuwe stakingsacties komen', zo zei Chris Reniers van het ACOD, de socialistische vakbond van de overheidsdiensten, maandagmiddag. 'Allicht in januari.'

Complexe winkel

De bond heeft de stakingsaanzeggingen naar eigen zeggen nu al ingediend, omdat aan stakingen telkens een complexe administratieve winkel vooraf gaat. ‘Die administratie verschilt per sector. We willen niet dat sommigen van onze leden door onze laattijdigheid niet zouden kunnen mee staken', legde Reniers uit.

De aanzeggingen zijn ingediend bij premier Charles Michel (MR), bij de vier minister-presidenten van het land en bij de ministers voor Ambtenarenzaken. Maar of het ook effectief tot een staking komt, is nog geen zekerheid. 'Het is momenteel vooral een duidelijk signaal naar de regering: doe toegevingen of er komen nieuwe stakingen', benadrukte Reniers.

Toch vindt Van Eetvelt de aanzeggingen nu al 'onaanvaardbaar'. 'Hier zijn geen goede woorden voor', klinkt het nog. 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees