100 jobs weg bij DAF Trucks

100 jobs weg bij DAF Trucks

Bij DAF-Westerlo verdwijnen 100 banen. Foto: jimmy kets

Westerlo -

Bij DAF Trucks in Westerlo verdwijnen 100 banen, omdat de Russische vraag naar hun vrachtwagens daalt. ‘Voorlopig komen er geen acties’, zegt Mario Lenaerts van ACV-CSC METEA.

Het gaat om tijdelijke contracten die niet worden verlengd. De fabriek in Westerlo levert cabines en assen aan de vestiging in Eindhoven. Maar door een productieverlaging moet Westerlo minder onderdelen maken.

‘Wij krijgen maandelijks de cijfers van DAF te zien’, zegt Mario Lenaerts. ‘De laatste tijd was al duidelijk dat de vraag naar onze vrachtwagens daalde. Daarom komt deze mededeling niet echt als een verrassing.’

Dure euro

Deze ochtend al maakte vrachtwagenbouwer DAF Trucks uit Eindhoven bekend dat het zijn productie volgend jaar terugschroeft. Hoofdreden is de economische crisis in Rusland. Zeven procent van de DAF-productie is bestemd voor Rusland. Rusland betaalt haar trucks in roebels. De roebel is fel gedaald tegenover de euro, waardoor de DAF-trucks duurder zijn geworden.

Vanaf januari schroeft Eindhoven de productie van vrachtwagens met 15 procent terug. Er zullen dan nog 140 in plaats van 164 trucks per dag van de band rollen. Die beslissing heeft ook gevolgen voor de vestiging in Westerlo waar de assen en cabines worden gebouwd.

‘DAF wil alles samen 200 mensen ontslaan’, zegt Mario Lenaerts. Honderd banen zouden sneuvelen in de fabriek in Westerlo.

Verrast door omvang

De vakbonden hadden een ontslagronde zien aankomen. ‘Toch zijn we verrast door de omvang ervan. We hopen dat DAF sterk genoeg blijft om meteen te kunnen inspelen op een heropleving van de markt’, zegt Mario Lenaerts.

De volgende dagen zitten directie en vakbonden samen om de ontslagen te bekijken.

 

Corrigeer

MEER NIEUWS