Sodaliteit heeft nu zijn eigen officieel wapenschild

Sodaliteit heeft nu zijn eigen officieel wapenschild

Gilbert Vanlerberghe met de wapenbrief die hij van Geert Bourgeois kreeg. Foto: thv

Veurne -

De Sodaliteit van de Gekruiste Zaligmaker van de Boetprocessie in Veurne heeft van minister-president Geert Bourgeois (N-VA) een officieel wapenschild gekregen.

‘Het nieuwe wapenschild is gebaseerd op een oud exemplaar van de Sodaliteit’, zegt Gilbert Vanlerberghe. Hij kreeg de wapenbrief overhandigd in de ambtswoning van Geert Bourgeois in Brussel.

‘De oudste afbeelding staat op de rugzijde van stoelen die de Sodaliteit bestelde rond het jaar 1650. Die waardevolle stoelen staan momenteel in het kasteel van Beauvoorde. Op het wapenschild staat centraal een kruis in rode kleur, aangevuld met voorwerpen die verwijzen naar het lijdensverhaal van Christus. Onder andere de lans, de rietstok met spons, nagels en een zweep. Nieuw is de doornenkroon die het schild omkranst. Als wapenspreuk kozen we voor het devies dat we terugvonden op oude wapenschilden van de Sodaliteit uit het begin van de negentiende eeuw’, zegt Vanlerberghe.

De Latijnse wapenspreuk arma militiae nostrae betekent dit zijn onze passiewerktuigen. Het nieuwe wapenschild werd getekend door de Jean Dekeukeleire uit Veurne.

Met de officiële registratie en wettelijke vastlegging van het wapenschild van de Sodaliteit levert het opnieuw een kleine bijdrage tot het behoud van het waardevol cultureel erfgoed van Veurne. ‘Voor zover bekend is de Sodaliteit de enige Veurnse vereniging die een officieel geregistreerd schild mag voeren’, sluit de prefect af.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio