Slib van biogasinstallatie voor 1,2 miljoen euro opgeruimd

De ruim 3,5 miljoen liter zwarte slib die begin november ontsnapte uit een nieuwe biogasinstallatie achter het garenbedrijf Spin-Group in Grote-Brogel, is volledig opgeruimd. De ruimingswerken hebben maar liefst 1,2 miljoen euro gekost, stelt André Jurres van NPG Energy uit Tongeren dat de installatie beheert.

gvb

Een heropstart zal niet voor morgen zijn. ‘Hopelijk binnen maximaal vier maanden. In elk geval willen we garanties van de Duitse constructeur dat een defect zoals in november wordt uitgesloten’, stelt Jurres. ‘De installatie draaide nog proef en was zelfs nog niet voorlopig opgeleverd toen het misliep.’ De precieze oorzaak wordt nog onderzocht. ‘Wij zijn slachtoffer van de Duitse leverancier. Het kostenplaatje zal een verzekeringskwestie worden’, aldus Jurres. ‘Dat dit niet op een maand is opgelost beseffen we, maar de continuïteit van het bedrijf komt niet in het gedrang’, stelt Tom Cappuyns van de Spin Group.

De smurrie verspreide zich ook over minstens een halve hectare in de omliggende gemeentebossen. ‘Natuur en Bos bevestigde ons dat alles volgens afspraak is geruimd’, stelt burgemeester Steven Matheï (CD&V). ‘Alleen moet een weg die werd gebaand voor de werken terug worden aangevuld. Een heropstart van de installatie kan voor ons pas als er duidelijkheid is over de oorzaak.’

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen