Koninging Fabiola krijgt laatste rustplaats in koninklijke crypte

'Koningin Fabiola is weer thuis. Bij God en bij haar echtgenoot'

In de Sint-Goedelekathedraal van Brussel hebben de koninklijke familie en het Belgische volk afscheid genomen van koningin Fabiola. 'Ze heeft 21 jaar moeten wachten op het weerzien met haar echtgenoot. Maar nu is Fabiola weer thuis, bij God en bij haar echtgenoot', sprak kardinaal Godfried Danneels het publiek toe. De kathedraal werd muisstil toen Will Tura, net als bij de begrafenis van koning Boudewijn in 1993, 'Hoop doet leven' zong. In de Onze-Lieve-Vrouwekerk van Laken volgde nog een tweede ceremonie zonder andere hoogwaardigheidsbekleders.

In stoet naar kathedraal

De rouwstoet met de koninklijke familie vertrok al om 9u30 van het paleis in Brussel naar de Sint-Michiel en de Sint-Goedelekathedraal. De hele koninklijke familie -op Laurent na- was gehuld in het zwart, de kleur van de rouw. Niemand droeg dus een witte outfit, zoals koningin Fabiola destijds op de begrafenis van koning Boudewijn.

De kist met koningin Fabiola maakte nog een allerlaatste tocht door Brussel en werd daarbij plechtig begeleid door een koninklijke escorte te paard. Royals van over de hele wereld, onder meer prinses Béatrix van Nederland en Prins Moulay Rachid van Marokko, waren aanwezig op de begrafenis,  net als koning Carl Gustaf en zijn vrouw Silvia van Zweden. Voor het Groothertogdom Luxemburg zijn naast groothertog Hendrik en zijn vrouw, groothertogin Maria Teresa ook groothertog Jan - de schoonbroer van koningin Fabiola - prins Willem en nog andere leden van de familie aanwezig. Ook de Spaanse koninklijke familie en heel wat Spaanse familieleden van Fabiola zijn aanwezig. Opmerkelijk is dat de Britse koninklijke familie geen enkele royal afvaardigt. 

'Fabiola is weer thuis, bij God en bij haar echtgenoot'

Op de tonen van het Belgisch volkslied werd de kist - gedrapeerd met een Belgische vlag-  tot vooraan de kathedraal gebracht. Op verzoek van Fabiola zelf werd haar kist op de grond gezet en niet op een verhoogje, als teken van eenvoud. Bij het binnenkomen van de kathedraal liep koning Filip, als hoofd van de familie en lieveling van Boudewijn en Fabiola, vlak achter de kist. Koningin Mathilde was zichtbaar aangeslagen.

Als eerste lezing werd gekozen voor een fragment uit het Hooglied uit het Oude Testament. Met de tekst wilde Fabiola verwijzen naar haar hereniging met Boudewijn. Vervolgens vertelde Kardinaal Godfried Danneels hoe Fabiola de dood niet met angst tegemoet zag. Het werd een pelgrimstocht van 86 jaar, waarbij ze 21 jaar moest wachten op het weerzien met haar echtgenoot. 'Maar nu is Fabiola weer thuis, bij God en bij haar echtgenoot. De dood was voor haar geen einde, maar een doorgang. Ik leef al in de hemel, zei ze', sprak kardinaal Godfried Danneels het publiek toe.

'Oom Boudewijn en Tante Fabiola'

Ook 'kleinkinderen' prinses Elisabeth, prins Gabriel, prinses Louise en prins Amedeo namen het woord. Volgens kroonprinses Elisabeth zochten 'Oom Boudewijn en Tante Fabiola' naar vrede, door iedereen ter wereld te ontmoeten. Prins Gabriël verzocht dan weer om 'troost in onze beproevingen'. Daarna was het de beurt aan prins Amedeo, zoon van prinses Astrid en prins Lorenz. 'Geef geliefden de kracht', zei hij. Prinses Louise, dochter van prins Laurent en prinses Claire, nam het woord in het Engels. Een Spaanse nicht van Fabiola gaf het slotwoord.

Sobere plechtigheid met veel muziek

De afscheidsdienst voor koningin Fabiola was vrij toegankelijk voor het publiek, al daagden vlak voor de kathedraal amper 500 Belgen op voor een laatste groet aan de vijfde koningin van België. 'Het lijkt wel of de koningin helemaal niet geliefd was', reageerden aanwezige Spaanse toeristen. 

De plechtigheid zelf werd ‘eenvoudig’ en ‘sober’. Met veel bijbelteksten en klassieke muziek, daar hield Fabiola van. Als muziek had Fabiola zelf vooral gekozen voor klassieke muziek van componisten als Bach, Mozart, Schubert en Fauré, waarbij de Brusselse José Van Dam en sopraan Sophie Karthäuser de zangpartijen voor hun rekening namen. Er was ook een opvallend Spaans nummer ('La salve rociera') van het Spaans-Vilvoordse koor Coro Rociero en een Spaanse nicht van Fabiola, waarbij de castagnetten door de kathedraal kletterden.

Een opvallende gelijkenis met de begrafenis van koning Boudewijn in 1993 werd het optreden van Will Tura, die op herhaling 'Hoop Doet Leven' zong. De hele kerk was duidelijk aangeslagen bij het lied, de hele koninklijke familie pinkte een traan weg. José Van Dam sloot af met 'L'Homme de la Mancha', wat Fabiola graag hoorde in de versie van Jacques Brel.

Ceremonie in intieme kring

Na de plechtigheid in de Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal werd het stoffelijk overschot van Fabiola overgebracht naar de kerk van Laken, de parochie van de overleden koningin. Daar vond nog een tweede religieuze ceremonie plaats in intieme kring, zonder andere hoogwaardigheidsbekleders.

Het personeel van kasteel Stuyvenberg vertelde hoe het was om te werken voor de vijfde koningin van België. 'We hebben geen bazin in haar gekend. Ze was het wel, maar ze gedroeg zich zo niet. Ze vond steeds datanderen meer verdienden dat zijzelf. Ze zou zelfs een bosaardbei in tweeën hebben gedeeld om te kunnen aanbieden. Vier voor mij en acht voor u, zei ze dan. Mevrouw, voor ons was u fenomenaal, we zijn blij dat we voor u hebben kunnen werken.' Op verzoek van Fabiola zelf werd de ceremonie beëindigd met de paaszegen als slotgebed.

Bijgezet in koninklijke crypte

In de kerk bevindt zich de koninklijke crypte waar koning Boudewijn ligt. Fabiola de Mora y Arágon zal worden bijgezet in die koninklijke crypte. Daarna trok de koninklijke familie zich dan terug in het kasteel van Laken, waar nog een koffietafel plaatsvindt.

 

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees