Nationale staking van start op spoor, in de lucht en te water

Nationale staking van start op spoor, in de lucht en te water

Foto: fvv

Om 22.00 uur zondagavond is het verkeer op het nationale spoorwegnet tot stilstand gekomen. Dat is het gevolg van de nationale stakingsdag van 15 december tegen de besparingsplannen van de regering-Michel waartoe de vakbonden hadden opgeroepen. De staking zal duren tot maandagavond 22 uur. Ook het luchtverkeer boven België is zondagavond om 22.00 uur stopgezet. Eerder op de dag was ook het commerciële verkeer op het water al stilgelegd.
Net zoals bij de drie provinciale stakingen in de voorbije weken nam het spoorwegpersoneel het voortouw door het openbaar vervoer met de trein lam te leggen vanaf zondagavond om 22.00 uur.
 
De NMBS had in de loop van zondag de raad gegeven aan de reizigers om hun reis zo te plannen dat ze voor 21.00 uur op hun bestemming zouden aankomen. 'Die raad is goed opgevolgd', zei Frieke Neyrinck van de NMBS zondagavond. 'In de uren voor de staking zaten de treinen voller dan op andere zondagavonden. En sommige treinen met een lang traject, zoals Oostende-Eupen, waren al voor 22 uur niet meer uitgereden, omdat ze anders halverwege het traject zouden moeten stoppen.'
 
Er rijden maandag ook geen hogesnelheidstreinen in België. Het Thalys- en ICE-verkeer is afgeschaft, terwijl de Eurostar- en TGV-treinen halt houden in het Franse Rijsel.
 
Ook de luchtverkeersleiders van Belgocontrol hebben het werk neergelegd van zondagavond 22.00 uur tot en met maandagavond 22.00 uur. Alle vluchten van of naar de luchthavens van Zaventem, Antwerpen, Oostende, Luik en Charleroi zijn geannuleerd. Passagiers wordt verzocht niet naar de luchthaven te komen. Ze kunnen best contact opnemen met hun luchtvaartmaatschappij of reisbureau.
 
Zondagmorgen had de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit in Vlissingen om veiligheidsredenen alle commerciële scheepvaart tot maandagnacht verboden op de Schelde naar Antwerpen en van en naar Gent. Alle commerciële vaart, op en af de Schelde en haar mondingen, met Antwerpen of Gent als bestemming werden niet meer toegelaten. Schepen voor de Nederlandse loodsdienst met bestemming Gent werden op individuele basis bekeken door de Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit.

In Gent moesten alle schepen zondag dan weer vóór 17.00 uur in of uit de haven zijn, daarna werden ze niet meer in de sluisplanning in Terneuzen opgenomen, aldus het Havenbedrijf Gent. De Gentse haven is dus sinds 17.00 uur niet meer bereikbaar vanaf het kanaal Gent-Terneuzen en zal dat vermoedelijk tot maandagavond laat niet meer zijn. Hoeveel schepen daardoor getroffen zijn is nog niet duidelijk, gemiddeld ontvangt de haven acht tot negen zeeschepen per dag.

Eerste stakerspost aan het depot van Total Belgium in Feluy

De eerste stakerspost in het kader van de nationale stakingsdag van 15 december werd zondagmiddag om 14.30 uur geïnstalleerd bij het depot van de petroleumbedrijf Total Belgium in Feluy. Om 19.00 uur werd de post opgeheven. Volgens een vakbondsman van Setca wilden de actievoerders anticiperen op het doen laden van vrachtwagens door de directie.
 
Op 24 november, bij de provinciale actie, had de directie wagens laten leveren op zondag om de staking op maandag voor te zijn. Daarom werden de toegangswegen en uitgangswegen door de stakerspost zondag al vanaf 14.30 uur geblokkeerd. Een vakbondsman van FGTB liet verstaan dat er om 03.00 uur maandagochtend een nieuwe stakerspost zal worden geïnstalleerd.
Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees