Club Brugge wint ook autoritair op Sclessin

Ondanks een vroege achterstand won een autoritair spelend Club Brugge uiteindelijk eenvoudig met 1-3 op het veld van Standard. Blauw-zwart verloor nooit de controle over de wedstrijd en staat zo nog wat steviger op kop van de Jupiler Pro League.

Paul-José Mpoku was fit genoeg om te spelen en keerde terug in de basis bij Standard. Yohann Thuram nam zijn plaats opnieuw in tussen de palen. Bij blauw-zwart begon Tom De Sutter verrassend op de bank, zijn plaats voorin werd ingenomen door Nicolas Castillo. Thomas Meunier keerde terug als rechtsachter.

Bekijk hier de beide opstellingen

Club Brugge had in de openingsfase overwegend de bal en de dominantie maar het waren de Rouches die met enkele schoten prikten en zelfs scoorden na twaalf minuten: een bal van Faty week af op Duarte en verdween zo in doel.

De leider bleef rustig verder spelen en had zelfs 61% balbezit. Halfweg de eerste helft resulteerde dat in de verdiende gelijkmaker van Refaelov. Meunier maakte niet lang daarna zelfs de 1-2, meteen ook de logische ruststand. Doelman Thuram ging twee keer niet helemaal vrijuit.

Ondanks steun van supporters

Zelfde spelbeeld na rust: de leider controleerde en de partij kabbelde rustig voort. Vukomanovic greep in met een dubbele wissel: de nog niet volledig herstelde Mpoku en Enoh eruit, Ono en Louis erin. Het Luikse publiek ging weer achter het team staan en dat werkte ook inspirerend. De Rouches voerden de druk en Club moest terug maar prikte ook enkele keren gevaarlijk tegen. Aan de overkant toonden de invallers zich maar na het uitvallen van Mpoku ontbrak de creativiteit om grote kansen af te dwingen.

De Sutter kwam een teleurgestelde Castillo na 67’ vervangen, het was echter Izquierdo die voor dreiging zorgde maar hij wrong kans na kans de nek om. Bia en De Camargo botsten aan de overkant op een alweer sterke doelman Ryan, die zelfs een bal tegen hield met zijn gezicht. Op aangeven van De Sutter besliste Vormer uiteindelijk de partij met een rake kopbal in de 81ste minuut: 1-3.

Leider versus middenmoter

Met deze zege en een 9 op 9 staat Club Brugge nog wat steviger aan de leiding: het heeft nu al zes punten voorsprong op naaste achtervolger Genk. Anderlecht kan later vandaag wel nog terugkomen tot op vier punten van blauw-zwart als het wint tegen Oostende.

Standard kreeg donderdag een rake uppercut van formaat thuis tegen Feyenoord. In de competitie zijn ze weggezakt naar de achtste plaats. Coach Vukomanovic moet na drie nederlagen dringend nog eens punten pakken om de fans (en het bestuur) aan zijn kant te houden, al viel er op de inzet deze keer niets aan te merken.

Opmerkelijk:

Michel Preud’homme was ziek maar tekende toch present op de Brugse bank. ‘Michel vraagt opofferingen van zijn team en dus vindt hij het maar normaal dat hij iets terugdoet voor zijn spelers’, zei assistent-coach Philippe Clement, die wel de pers te woord moest staan.

Belangrijkste fases:

7’ Na een felbevochten duel tussen Dussaud en Izquierdo, die beiden eens de bal veroveren, komen de Luikenaars toch in balbezit. Bia kan van ver trappen en zet Ryan zo een eerste keer aan het werk.

12’ Faty krijgt het leer voor de voet na een kopduel tussen De Camargo en Duarte. Via het been van de Club-verdediger gaat het leer voorbij een kansloze Ryan: 1-0!

20’ Enoh rukt mee op en zet voor. De kopbal van Faty wordt door Meunier in hoekschop geweerd.

21’ Infiltratie Bia. Hij gaat zelf z’n kans. De poging rolt naast.

23’ Vazquez, alweer de metronoom vandaag, opent mooi naar Izquierdo. Die schiet rakelings naast de verste paal.

25’ Bia blijft het proberen. Hij plaatst het leer naar de verste hoek. Ryan pakt zonder problemen.

29’ Knullig balverlies bij de Rouches. Vazquez speelt in op Refaelov. Mister Europe van blauw-zwart dribbelt drie man en trapt via de arm van Thuram binnen. Te makkelijk weggegeven door Standard, maar het staat dus weer gelijk: 1-1!

31’ Goeie dribbel en indraaiende voorzet van Bia naar De Camargo. Die gaat in het luchtduel maar kan de bal net niet raken. Ryan laat zich niet verrassen, want voor hetzelfde geldt waait de voorzet aan de tweede paal binnen.

34’ Vormer en Vazquez zetten de aanval op. De Nederlander opent naar Meunier, die van uit een scherpe hoek Thuram alweer te grazen neemt: 1-2!

36’ Vazquez gebruikt zijn linker alleen om uit bed te stappen lijkt het, ofwel heeft hij de smaak te pakken na zijn fraaie goal van vorige week. Een ideale bal voor de linker probeert hij toch met buitenkant rechts te trappen. Thuram pakt makkelijk.

45+1’ Vazquez krult het leer direct naar doel, terwijl een voorzet logischer leek. Thuram bokst in hoekschop. Op die hoekschop buffelt Castillo het leer op de vuisten van Thuram.

46’ Izquierdo schiet via de vingertoppen van Thuram weer voorlangs. Corner.

51’ Faty hangt even aan de schouder van Vazquez. De bal kan op de stip, maar Van De Velde reageert niet. Als Vazquez daar boos om wordt gaan de poppen even aan het dansen. Uiteindelijk krijgen de twee ‘kemphanen’ toch een karton.

59’ Louis speelt meteen in op De Camargo. Die draait en schiet in het zijnet.

64’ Vazquez stuurt Izquierdo diep. Die viseert de verste hoek. Thuram redt met een hand.

65’ Bia zet zich door aan de lijn en zet voor naar de tweede paal. Daar kan de Japanner net niet voldoende bij de bal om af te ronden.

70’ Ciman verspeelt het leer net buiten de zestien Izquierdo zit er goed tussen maar mikt dan pal op Thuram met een op zijn huid zittende Ciman.

75’ Bia met een schuiver die Ryan de nodige moeite bezorgt. De Camargo is er als de kippen bij om de rebound af te ronden. Hij stuit echter op het gezicht (!) van de doelman en zo wordt het een hoekschop. 76’ Vazquez steekt prachtig diep naar Izquierdo. Die trapt alweer op de doelman en wringt zijn zoveelste kans de nek om. Hij wordt ook meteen vervangen door Gedoz... 81’ De Sutter blijft rustig en behoudt het overzicht. Hij lepelt de bal op de knikker van Vormer, die binnen knikt: 1-3! 87’ Gedoz speelt wat gelukkig door op de pas ingevallen Menegazzo. De Braziliaan mikt oog in oog met Thuram op de Fransman.

Herbeleef hier de volledige wedstrijd fase per fase

Corrigeer