Fantast riskeert twee jaar cel voor valse melding

Gijzeling Gent blijkt verzinsel van 18-jarige

Gent - De vermoedelijke gijzeling in Gent blijkt een valse melding van de 18-jarige man die maandagmorgen beweerde dat zijn vriend gegijzeld werd door vier mannen met kalasjnikovs. Dat werd vernomen bij het Gentse parket. De man werd aangehouden door de onderzoeksrechter.

De man die volgens de aangever het slachtoffer was, zegt dat er geen sprake was van bedreigingen of van mannen met kalasjnikovs. De 18-jarige houdt vol dat er kalasjnikovs waren, maar het gerecht hecht geen geloof aan die verklaring. Het gaat om een illegaal die onlangs veroordeeld werd voor drugsdelicten.

Hij werd aangehouden door de onderzoeksrechter wegens valse aangifte en riskeert bij een veroordeling tot twee jaar cel en een geldboete van 1.800 euro. Hij kan mogelijk aansprakelijk gesteld worden voor een deel van de kosten van de operatie. Toxicologisch onderzoek moet duidelijk maken of de jongen, die al eerder veroordeeld werd voor drugsdelicten, onder invloed verkeerde.

De politie was maandagmiddag binnengevallen in een appartement in de Pilorijnstraat in Gent. Een vijftiental zwaar bewapende leden van de speciale eenheden drong het gebouw binnen, waar sinds maandagochtend een gijzeling aan de gang was. Vier gewapende mannen drongen toen het appartement binnen en gijzelden vermoedelijk één persoon. Na ongeveer een half uur verlieten de speciale eenheden het huis weer. Er werden geen extra personen door de voordeur naar buiten gebracht. Leden van de federale gerechtelijke politie, voornamelijk in burgerkledij, gingen de woning binnen

Net voordat de speciale eenheden de woning binnenvielen, hadden agenten twee mannen gearresteerd. Een van hen werd voor de woning overmeesterd en in de boeien geslagen, een tweede man gaf zichzelf over.

Rond 14 uur meldde het parket van Oost-Vlaanderen dat de politieactie achter de rug was. 'We zitten nog in een beginfase en moeten nu nagaan of er effectief een gijzeling geweest is', meldde zegt woordvoerster Annemie Serlippens van het parket toen. 'De actie is gestart nadat deze morgen iemand uit de woning was naar buiten gelopen, die verklaarde dat hij een kalasjnikov op het hoofd had gekregen en dat zijn vriend nog altijd bedreigd werd. De vier gijzelnemers waarvan sprake was zouden volgens de eerste man allemaal kalasjnikov gehad hebben', zegt Serlippens.

Het appartement werd bij de inval door de speciale eenheden onderzocht maar er werden geen wapens gewonden. 'Er is een grondige sweeping gebeurd. Drie mannen zijn door de politie mee naar buiten genomen. Die mogelijke verdachten worden nu ondervraagd. Er zijn geen aanwijzingen van terrorisme, maar de betrokkenen werden eerder genoemd in drugsdossiers', meldt de parketwoordvoerster

'Geen aanwijzingen van terrorisme'

In eerdere verklaringen had het parket al benadrukt dat er geen aanwijzingen waren van terrorisme. 'We willen duidelijk maken dat er geen aanwijzingen dat het om terrorisme of IS zou gaan. Het gaat niet om dezelfde aard als de feiten in Sydney', klonk het toen.

Onmiddellijk na de melding van de gijzeling, kwam de politie massaal ter plaatse. De lokale politie heeft een dertigtal manschappen ingezet en de federale politie is ook ingeschakeld. Verschillende leden van de speciale eenheden van de federale politie waren opgeroepen. De helikopter van de federale politie gaf luchtbijstand en de buurt werd volledig afgezet. 

 
 

De federale politie nam de leiding van de actie van de lokale agenten over, zei Filip Rasschaert, de korpschef van de Gentse lokale politie. 'Er is informatie dat er een gijzeling zou bezig kunnen zijn, en daarom nemen we het zekere voor het onzekere', zegt de korpschef. Wij hebben de interventieploegen van de politie Gent, de bijzondere bijstand en de lokale recherche ingezet. De federale gerechtelijke politie en de federale speciale eenheden zijn nu ter plaatse. Zij krijgen de leiding en nu ondersteunen wij hen in de operatie. Zij hebben alles wat nodig is om een actie tegen een gijzeling tot een goed einde te brengen.

 

 

Het parket krijgt vragen van internationale media als Wall Street Journal en AP over de gijzeling, en de buitenlandse pers is ook ter plaatse in Gent.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees