Alles wat u moet weten over Aalborg, tegenstander van Club Brugge

Alles wat u moet weten over Aalborg, tegenstander van Club Brugge

Thomas Enevoldsen in actie bij Aalborg Foto: AFP

Club Brugge lootte met Aalborg zowat de makkelijkste tegenstander die het kon treffen in de zestiende finales van de Europa League. Niet dat Michel Preud’homme de Deense tegenstander moet onderschatten, maar met Tottenham, Liverpool, AS Roma, Sevilla en Wolfsburg zaten er potentieel veel moeilijkere tegenstanders in de trommel voor blauw-zwart.

1. Hoe geraakte Aalborg in de 1/16e finales?

Aalborg BK was vorig seizoen de verrassende kampioen in Denemarken. Het pakte met zes punten voorsprong op FC Kopenhagen zijn vierde landstitel uit de geschiedenis. Vier dagen later veroverde het ook nog eens de Deense beker. Het versloeg toen datzelfde FC Kopenhagen met 4-2 in de finale. Goed voor de eerste dubbel in de historie van de club. Dankzij de Deense landstitel nam Aalborg deel aan de voorrondes van de Champions League. Daarin schakelde het eerst Dinamo Zagreb (0-1 en 0-2) uit, maar werd het vervolgens genadeloos gewipt door het Cypriotische Apoel (1-1 en 4-0). Zo kwam het in de groepsfase van de Europa League terecht. Het belandde in Poule J, waarin het achter het oppermachtige Dinamo Kiev nipt tweede werd (bekijk de uitslagen hier ). Het behaalde 9 punten dankzij een ijzersterke thuisreputatie. Het won zijn drie thuismatchen, waaronder een 3-0 tegen Dinamo Kiev. Op verplaatsing verloor het drie keer. Op de eerste speeldag kreeg het een 6-0-pandoering van Steaua Boekarest om de oren.

2. Hoe doen ze het in eigen land?

Dit seizoen vergaat het Aalborg héél wat minder goed. Na 17 speeldagen staat het pas op de zesde plaats (van twaalf ploegen) met 22 punten in Denemarken. Het telt drie punten minder dan Brondby en tien punten minder dan FC Kopenhagen. Met die twee ploegen rekende Club Brugge dit jaar al af in de Europa League. Aalborg kon nog maar 5 van zijn 17 matchen winnen dit seizoen. De Deense competitie ligt nu wel stil tot 22 februari. Drie dagen eerder ontvangt Aalborg Club Brugge voor de heenmatch. De Denen hebben dus 2 maanden om zich in volledige rust voor te bereiden op de clash met Club.

3. Welke spelers kennen we?

Sterspeler Kasper Kusk (12 goals) vertrok naar Twente. Daarop werd Thomas Enevoldsen binnengehaald. De Deense ex-speler van Aalborg belandde twee seizoenen geleden via Groningen bij KV Mechelen. Achter de Kazerne kon hij echter nooit echt potten breken en vorig jaar kwam hij er nog nauwelijks aan spelen toe. Hij wordt door Malinwa tot het einde van het seizoen uitgeleend aan Aalborg. Enevoldsen is zowat de enige bekende naam in de kern van Aalborg, die voor zowat 90% uit Denen bestaat. De marktwaarde van de Deense kern wordt op 12,75 miljoen euro geschat. De duurste speler is middenvelder Nicklas Helenius (1,25 miljoen euro). Ter vergelijking: de kern van Club Brugge wordt geschat op 47,45 miljoen euro, de duurste speler is Björn Engels (4 miljoen euro) (transfermarkt.de).

4. Wat moeten we nog weten?

Aalborg is een kleine universiteitsstad in Jutland, helemaal in het noorden van Denemarken. Aalborg Boldspilklub werkt er zijn thuismatchen af in de Nordjyske Arena, dat plaats biedt aan bijna 14.000 toeschouwers. Het team kon zich in de geschiedenis twee keer plaatsen voor de groepsfase van de Champions League (‘95-’96 en 08’-09’). De voorbije twee seizoenen geraakte het echter niet door de voorrondes van de Europa League. Het staat pas op de 156ste plaats van de UEFA ranking, dat is 90 plaatsen lager dan Club Brugge (66ste).

  • Aalborg Boldspilklub

Gesticht in 1885

Kleuren: rood en wit

Stadion: Nordjyske Arena (13.800 toeschouwers)

Website: http://fodbold.aabsport.dk/

Coach: Kent Nielsen (Den)

Bekendste speler: Thomas Enevoldsen (Den, uitgeleend door KV Mechelen)

Palmares: Landskampioen (4): 1994-95, 1998-99, 2007-08, 2013-14, Beker (3): 1965-66, 1969-70, 2013-14

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.