Winkels wapenen zich tegen ‘kerstdieven’

Winkels wapenen zich tegen ‘kerstdieven’

Foto: Photo News

De eindejaarsperiode is niet alleen voor winkeliers een drukke periode, maar ook voor winkeldieven. Ketens en bewakingsfirma’s zetten zich schrap.

Carrefour zet de komende weken 60 extra beveiligingsagenten in. Die komen bovenop de 300 agenten die het hele jaar door voor de supermarkt werken.

‘De extra agenten zijn nodig omdat het risico op diefstal tijdens de drukke eindejaarsperiode groter is’, zegt woordvoerster Vera Vermeeren. ‘We hopen de dieven zo af te schrikken.’

Colruyt laat weten ‘de bestaande bewakingsmaatregelen te versterken’ en ook bij bewakingsfirma Securitas zetten ze zich schrap. ‘Onze klanten vragen om extra personeel’, zegt woordvoerder Gerrit Bellon. December is voor Securitas gemiddeld een vijfde drukke dan andere maanden.

Zes op de tien bevreesd

De criminaliteitscijfers van de federale politie tonen aan dat er inderdaad meer winkeldiefstallen zijn dan gemiddeld in december. Eind vorig jaar registreerde de politie 1.935 winkeldiefstallen in ons land, het hoogste aantal op maart en april na.

Volgens het laatste rapport van het gespecialiseerde privébedrijf Checkpoint Systems is zes op de tien Europese retailers bevreesd voor extra diefstallen tijdens kerstperiode. De redenen liggen voor de hand: het is de drukste periode van het jaar, de winkels staan vol kostbare spullen en er wordt noodgedwongen tijdelijk personeel aangeworven.

Top tien

De top tien van de meest gestolen spullen tijdens de eindejaarsfeesten staat volgens Checkpoint Systems trouwens vol typische kerstgeschenken of ingrediënten voor een geslaagd feestmaal. De lijst bevat naast alcohol, parfum en smartphones, ook kerstversiering, chocolade en speelgoed.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees