BEKER VAN BELGIË. Anderlecht en Gent hebben schaapjes op het droge, Club kan niet scoren

Anderlecht won met drie lucky goals in Waregem Foto: Belga

Anderlecht en AA Gent staan na de heenwedstrijden in de kwartfinales van de Cofidis Cup al met anderhalf been in de halve finales na ruime zege in respectievelijk Waregem en Loekren. Club Brugge geraakte daarentegen niet voorbij een stug Mechelen. Cercle Brugge verloor dan wel in Charleroi maar is nog niet kansloos.

  • Anderlecht met het nodige geluk

 Roef en Collin waren de enige nieuwkomers in het elftal van Anderlecht, dat meteen de wedstrijd in handen probeerde te nemen. Zulte Waregem kreeg voor rust echter de beste kans maar Plet kopte de bal op de lat. Plet bleef de gevaarlijkste man bij de thuisploeg maar Anderlecht was ook enkele keren gevaarlijk in een evenwichtige eerste helft, Bruzzese redde echter de meubelen op pogingen van Tielemans en Mitrovic.

Na rust was Essevee meteen gevaarlijk maar Verboom en opnieuw Plet botsten op een attente Roef. Mendy miste zelfs onbegrijpelijk vanop twee meter van de doelmond. Na 70 minuten kantelde de wedstrijd: eerste trapte Dendoncker na een kappe actie nog op Bruzzese maar daarna scoorden de bezoekers twee lucky goals. Eerst ging Bruzzese in de fout op een voorzet-schot van Acheampong en twee minuten later verdubbelde Praet de score met een afgeweken bal via de lat: 0-2.  Ondanks een letterlijke uitschuiver van Roef kon Zulte Waregem daarna niet meer scoren en Kljestan verlengde de bal vijf minuten voor affluiten met de knie en vanuit buitenspel in doel: 0-3. Helemaal op het einde hield een sterke Roef nogmaals Plet van een verdiende treffer...

Zulte Waregem - Anderlecht 0-3
Doelpunten: 73' Achampong 0-1, 75' Praet 0-2, '85 Kljestan 0-3
Bekijk hier de opstellingen en alle wedstrijdfases

  • Club Brugge kan weer niet winnen Achter De Kazerne

KV Mechelen en Club Brugge maakten er vanaf de eerste minuut een typische bekermatch van: veel inzet, overtredingen, maar helaas weinig echte doelkansen. De beste Brugse mogelijkheid voor de pauze was voor Gedoz. Biebauw redde de volley van de Braziliaanse belofte-international. Aan de overkant knalde Tim Matthys een half metertje over. Vlak voor de rust claimde Refaelov nog een lichte strafschop. Vazquez bleef tijdens de pauze in de kleedkamer. De Spaanse draaischijf van Club Brugge had in het begin van de match een gemene tik gekregen van Joachim Van Damme.

Izquierdo kwam in de plaats van Vazquez op het veld en zou de allerbeste kans voor de bezoekers krijgen. Het vizier van de Colombiaan stond echter niet op scherp. In een aangename tweede helft creëerde ook KV Mechelen een portie gevaarlijke aanvallen. Pogingen van Claes en Kosanovic troffen net geen doel. In de slotfase liet Vormer de belangrijke winning goal nog liggen. Zo blijft het 0-0 en ligt alles nog open voor de terugmatch. KV Mechelen won in de competitie al thuis van Club Brugge en blijft op deze manier voorlopig het zwarte beest van de competitieleider.

KV Mechelen - Club Brugge 0-0
Bekijk hier de opstellingen en alle wedstrijdfases

  • Zwakke bekerhouder helemaal kopje onder tegen AA Gent

AA Gent klaarde de klus al in de heenmatch, al zag het daar lang niet zo naar uit. De Buffalo's kwamen snel op voorsprong via Depoitre (en na mistasten van Scholz) en domineerden de hele eerste helft. Vijf minuten voor rust bracht Maric Lokeren tegen de gang van het spel in langszij. Hij zette een strafschop feilloos om. Enkele tellen later spatte de 2-1 van Leye uit mekaar op de kruising.

Na de pauze zakte Lokeren als een kaartenhuisje in elkaar. AA Gent benutte nu wel de kansen, die het in de eerste helf tnog miste. Na 51 minuten pegelde Milicevic een geweldige vrije trap tegen de touwen. Een kwartier later besliste invaller Saief de match. Hij rondde een prima actie van Brecht Dejaegere kurkdroog af. Depoitre knalde even later nog tegen de paal, maar het was slechts uitstel van executie. Vlak voor het eindena Benito Raman alle twijfel weg. De vinnige buitenspeler werkte de 1-4-eindstand binnen. Lokeren zal zichzelf niet opvolgen als bekerwinnaar.

Lokeren - AA Gent 1-4
Doelpunten: 3' Depoitre 0-1, 41' Maric (str.) 1-1, 49' Milicevic 1-2, 68' Saief 1-3, 86' Raman 1-4
Bekijk hier de opstellingen en alle wedstrijdfases

  • Cercle Brugge nog niet uitgeteld

In het eerste kwartier waren de bezoekers de betere ploeg, maar ‘de vereniging’ liet een aantal kansen onbenut en toen sloeg Charleroi keihard toe. Fauré scoorde rond het halfuur twee keer in evenveel minuten en plots stond het 2-0 voor de Zebra’s. Charleroi leunde wat achterover en liet Cercle komen. Kort voor de rust kreeg Cercle dan toch loon naar werken toen Smolders de 2-1 tegen de netten werkte.

Na rust kwam de thuisploeg nog enkele keren erg dicht bij de 3-1 maar doelman Werner toonde zijn kunnen en ondermeer Geraerts miste: gescoord werd er niet meer. Door het uitdoelpunt van Cercle kan het in de terugwedstrijd op 20 januari dus nog alle kanten uit.

Charleroi - Cercle Brugge 2-1
Doelpunten: 26' en 29' Fauré 1-0 en 2-0, 39' Smolders
Bekijk hier de opstellingen en alle wedstrijdfases

Alle terugwedstrijden worden op 20 januari afgewerkt, op 21 maart is bekend wie Lokeren opvolgt als bekerwinnaar.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.