Jongste geëxecuteerde ooit 70 jaar na dood vrijgesproken

Jongste geëxecuteerde ooit 70 jaar na dood vrijgesproken

Foto: Reuters

George Stinney Jr. was net 14 jaar toen hij ter dood veroordeeld werd voor moord op twee jonge meisjes. Maar een rechter vertelde ondertussen dat de zwarte jongen werd gedwongen om een bekentenis af te leggen. Zeventig jaar na zijn executie werd de jongen vrijgesproken van moord.

Stinney Jr. was de jongste persoon ooit die werd geëxecuteerd door de VS in de twintigste eeuw. Maar zeventig jaar na zijn executie is een Amerikaanse rechter in South Carolina ervan overtuigd dat de jongen ten onrechte veroordeeld is en slachtoffer is geworden van een falend rechtssyteem.

De uitspraak werd toegejuicht door de familie van Stinney Jr. en burgerrechtenactivisten die al jarenlang campagne voerden. Voor de jongen komt de uitspraak echter veel te laat. Hij zou vandaag 84 jaar zijn.

Te klein voor elektrische stoel

In 1944 werd Stinney Jr. geëxecuteerd. Omdat hij nog zo jong was en van gestalte tamelijk klein, moest hij op een telefoonboek gaan zitten, zodat hij in de elektrische stoel zou passen. Eén elektrode was zelfs te groot voor zijn been.

Bloemen plukken

De jonge knaap woonde met zijn gezin in Alcolu in South Carolina , toen hij werd beschuldigd van de moord op Betty June Binnicker (11) en Mary Emma Thames (7) op 23 maart 1944. De meisjes verdwenen nadat ze samen een fietstochtje maakten. Hun lichamen werden de volgende ochtend gevonden. Ze waren op een gruwelijke wijze vermoord. Getuigen zagen Stinney Jr. die dag bloemen plukken samen met de slachtoffers.

Enkel blanke mannen in jury

De jongen bekende de moord nadat hij urenlang werd ondervraagd en gescheiden werd van zijn ouders. Hij werd schuldig bevonden door een jury die enkel bestond uit blanke mannen na een proces dat minder dan een dag duurde. Hij ging nog in beroep maar dat werd onontvankelijk bevonden.

Woensdag baseerde rechter Carmen Mullins haar uitspraak op het feit dat het rechtssysteem faalde tijdens het proces van de jongen en dat zijn advocaat hem niet goed verdedigde. Ze wees er ook op dat zijn bekentenissen aan de politie waarschijnlijk onder dwang werden afgenomen. Er was geen enkel fysiek bewijs dat hij iets te maken had met de dubbele moord. ‘Ik kan me geen groter onrecht voorstellen dan de schending van iemands grondwettelijke rechten’, zei de rechter. Ook de uitvoering van de executie vond ze een wrede en ongebruikelijke straf voor een 14-jarige jongen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees