Food

We drinken te weinig water

Negen een op de tien kinderen tussen acht en twaalf drinken te weinig water. Bij volwassenen gaat het om drie op de vier mensen.

Er wordt ons vaak aangeraden om acht glazen water per dag te drinken, maar de meeste landgenoten drinken minder water. Het goede nieuws is dat water de populairste drank blijft. Belgen drinken dubbel zoveel water als koffie en zelfs drie keer zoveel water als frisdrank.

Uit een onderzoek van professor Karel Hoppenbrouwers (KU Leuven) voor het Steunpunt Welzijn, Volksgezondheid en Gezin bleek eerder al dat tien procent van de eenjarige kinderen al cola of limonade drinkt in plaats van water. Zo’n 40 procent van de kinderen uit laaggeschoolde gezinnen stopt met dagelijks water drinken na het eerste levensjaar.

Tot slot nog enkele tips om meer water te drinken:

1. Plaats een grote fles water - binnen handbereik - op je bureau en zorg dat ze tegen het einde van de dag leeg is. Lukt het niet? Neem ze dan mee in de auto en drink alles op alsof het een wedstrijd is.

2. Drink twee glazen water als je opstaat, voor elke maaltijd of snack en voor het slapen gaan. Je zal merken dat je minder honger hebt.

3. Giet je water niet in een glas, maar in een maatbekertje, zo weet je precies hoeveel je al gedronken hebt.

4. Als je zin hebt in een blikje cola of fruitsap, drink dan eerst twee glazen water. Je zal merken dat je de ongezonde frisdrank erna maar voor de helft zal uitdrinken, wat goed is voor je dieet.

5. Zet een leeg glas op plaatsen waar je veel komt. Denk daarbij aan de keuken, de woonkamer,... Als je de ruimte binnenwandelt, vul het glas met water en drink het leeg. Zo kom je gemakkelijk aan anderhalve liter per dag.

6. Lukt het echt niet om water te drinken, zet dan thee (zonder cafeïne) en drink een paar kopjes om je lichaam te hydrateren.

7. Forceer je niet om acht glazen per dag te drinken. Begin bij het begin en wees trots als je een halve liter gedronken hebt. Laat je lichaam zelf bepalen hoeveel water het nodig heeft en drink nooit grote hoeveelheden in een keer. Bouw langzaam op.

Corrigeer