Rwanda krijgt voorwaardelijke 40 miljoen euro Belgische steun niet

Rwanda krijgt voorwaardelijke 40 miljoen euro Belgische steun niet

‘Er is niet voldoende vooruitgang op het vlak van politieke dialoog, goed bestuur en mediaontwikkeling in Rwanda ’, aldus het kabinet van De Croo. Foto: BELGA

België gaat 40 miljoen euro ontwikkelingshulp aan Rwanda niet uitbetalen. De voorwaarden op vlak van goed bestuur en persvrijheid verbonden aan die zogeheten ‘incitatieve tranche’ zijn immers niet gehaald, zo heeft minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) beslist. Dat meldt de VRT zondag.

België had voor de periode 2011-2014 160 miljoen euro aan ontwikkelingshulp voorzien voor Rwanda. Daar kon nog eens 40 miljoen euro bovenop komen, indien Rwanda op vlak van politieke dialoog, goed bestuur en mediaontwikkeling voldoende vooruitgang kon voorleggen.

Die vooruitgang is er niet, zo heeft minister De Croo volgens de VRT geoordeeld. Zijn woordvoerder is zondag niet bereikbaar voor commentaar, maar aan de VRT liet het kabinet schriftelijk weten dat ‘op basis van een interne evaluatie een maand geleden al beslist is tot de niet-toekenning van de incitatieve tranche’.

De beslissing viel dus ‘nog voor het rapport van 11.11.11’, merkt het kabinet nog op. De koepelorganisatie van ontwikkelingsorganisaties had er recent nog op aangedrongen de extra 40 miljoen niet uit te betalen. De beslissing om dat inderdaad niet te doen, noemde directeur Bogdan Vanden Berghe op de VRT ‘een sterk signaal’.

Corrigeer

MEER NIEUWS