Katerina Nash klopt Marianne Vos in Namen

Katerina Nash klopt Marianne Vos in Namen

Katerina Nash Foto: BELGA

Katerina Nash heeft zondag op en rond de Citadel van Namen de vierde manche van de Wereldbeker veldrijden voor vrouwen aan haar palmares toegevoegd. De Tsjechische haalde het met ruim een halve minuut voorsprong op de Nederlandse Marianne Vos. De Amerikaanse Katie Compton vervolledigde het podium. Ellen Van Loy werd knap vierde en eerste Belgische. Sanne Cant moest vrede nemen met de zesde plaats.

De wereldbekerwedstrijd in Namen kon pronken met een mooi deelnemersveld bij de vrouwen. Niet alleen was er de rentree van zevenvoudig wereldkampioene Marianne Vos, ook de Tsjechische Nash, de Franse Pauline Ferrand-Prévot, de Amerikaanse Compton (winnares van vorig jaar) en kersvers leidster in de wereldbekerstand Cant waren van de partij.

Vos, terug van een stage in de VS, treuzelde niet bij de start en telde na één ronde al 20 seconden voorsprong. Even leken we af te stevenen op een langgerekte solo van Vos, maar de Nederlandse kwam zichzelf tegen op het ploeter- en klauterparcours en moest gas terugnemen.

In de derde ronde werd Vos bijgehaald door Nash. Lang bleven ze niet samen en de Tsjechische ontdeed zich van de Nederlandse. Ze hield stand en haalde het met ruime voorsprong op Vos. Compton strandde op de derde stek op ruim een minuut. Van Loy, die net als Cant ook zaterdag in Essen reed, finishte knap op de vierde plaats. Cant, die lange tijd rond de achtste stek fietste, kwam nog sterk terug op het eind en finishte als zesde.

Cant blijft nipt aan de leiding in de wereldbekerstand. Ze telt 178 punten, 1 meer dan Compton. Van Loy is derde met 146 punten.

Corrigeer