Genk kan Brugs kerstfeestje niet verpesten

Club Brugge heeft zijn jaarlijkse kerstfeestje extra glans gegeven met een 4-1-overwinning tegen Racing Genk. De Limburgers maakten het de competitieleider één helft erg moeilijk, maar plooiden na de rust. Club Brugge behoudt zo vier punten voorsprong op eerste achtervolger Anderlecht en vergroot de kloof met Genk tot negen punten.

Jupiler Pro League op Sportwereld.be

De sfeer zat er voor de aftrap al goed in. Club Brugge vierde zijn kerstfeestje en had voor de gelegenheid 30.000 blauw-zwarte kerstmutsen uitgedeeld. Helmut Lotti joeg met ‘You’ll never walk alone’ voor de aftrap de temperatuur in de tribunes nog de hoogte in. Michel Preud’homme moest het zoals bekend stellen zonder smaakmaker Victor Vazquez. Het kwartet Gedoz, Storm, Refaelov en Castillo moesten collectief het gemis van de sterkhouder opvangen.

Dat lukte aanvankelijk allerminst. Club Brugge speelde slordig en slaagde er hoegenaamd niet in om het sterke Genkse defensieve blok in verlegenheid te brengen. Het waren zelfs de bezoekers die de beste kansen creëerden. Na een kwartier knalde Buffel op de lat. Club Brugge zette daar enkele pogingen van Refaelov, Castillo en Gedoz tegenover. Blauw-zwart werd na een duwfout van Kabasele op Vormer een strafschop ontzegd. Aan de overkant ging de bal in de 42ste minuut wel op de stip. De Fauw trok Buffel neer en Vertenten gaf terecht een penalty. Mboyo knalde de elfmeter knullig op Ryan, maar faalde niet in de rebound. Lang kon Genk niet genieten van die voorsprong. Op een hoekschop kreeg Oscar Duarte veel te veel ruimte. De Costa Ricaan knalde de 1-1 tegen de touwen.

In de tweede helft kreeg Club Brugge de sputterende motor wel in gang. Meer zelfs: ook de turbo sprong aan. In de 54ste minuut verzilverde Vormer een flinke blunder van Kara. De Genk-verdediger gaf de bal aan de Nederlander cadeau, die trapte vanop 5 meter binnen: 2-1. Mboyo liet even later de gelijkmaker liggen en dat betaalde Genk cash. Refaelov had aan de overkant geen medelijden. De vervanger van Vazquez trapte via de paal de 3-1 voorbij Köteles.

In de 86ste minuut zette invaller Izquierdo de kers op de kerststronk. De Colombiaan rondde een knappe aanval enig mooi af: 4-1. Het Jan Breydelstadion ging uit zijn dak. Door deze overwinning blijft Club Brugge vier punten voor Anderlecht in het klassement en vergroot het zijn voorsprong op Racing Genk tot negen punten.

Opmerkelijk: Racing Genk beschikte over de sterkste verdediging van het land. Het slikte nog maar 16 treffers in 19 matchen, maar kreeg van Club Brugge vier goals om de oren. Daardoor is AA Gent nu de ploeg met de minste tegengoals.

Hoogtepunten:

14’ Club ontsnapt aan de achterstand! Buffel wordt door de in buitenspel vertrokken Mboyo vrijgespeeld in de zestien. De Genkse aanvoerder plaatst het leer met gevoel voorbij Ryan, maar op de dwarsligger.

23’ Vormer loopt de zestien in naar een botsende bal. Kabasele geeft de Nederlander een beuk in de rug met zijn lichaam. De bal kon op de stip, maar ref Vertenten gaat er niet op in.

27’ Refaelov had ook graag gewild. De Chileen zet zich toch achter de bal net buiten de zestien. Hij trapt een meter over doel.

40 ‘ Aan de overkant fluit ie ‘m niet, maar nu wel. Er is zeker contact tussen De fauw en Buffel, maar de consequentie is zoek bij Vertenten. Ryan pakt de slecht getrapte strafschop van Mboyo. Het leer komt gelukkig weer voor zijn voeten en in de herneming ramt hij de bal wel binnen.

45+2’ Een hoekschop schiet door tot bij Duarte aan de tweede paal. Die poeiert het leer voorbij een kansloze Köteles.

54 ‘ In de tweede helft was Club constant aan het drukken. Kara levert van in de kleine rechthoek kinderlijk simpel in bij Vormer. Die kan simpel de 2-1 binnen schuiven.

61 ‘ Vormer tikt het leer voorbij Kabasele. Die tikt de Nederlander aan en zou dus geel moeten pakken. Vertenten houdt ze op zak. Een gevolg van zijn ‘mindere’ eerste helft, waar Kabasele onterecht geel kreeg.

71 ‘ Refaelov zet Club dicht bij de zege. De fauw recupereert bij Mboyo en speelt in bij de Israëliër. Die rukt op en ziet niet meteen aanspeelmogelijkheden. Met een hard grondscherend schot verschalkt hij via de paal Köteles.

76 ‘ Okriashvili gaat al te makkelijk voorbij Mechele. De voorzet kan door een bos van benen noch door Buffel, noch door Mboyo afgerond worden.

86’ Het kerstfeest kan nu helemaal losbreken want Izquierdo danst op de tonen van ‘Bara Bara’ na zijn doelpunt. Gedoz, Refa en Izquierdo rijten de Genkse defensie open. Het is die laatste die heerlijk in de verste hoek plaatst.

Bekijk hier de opstellingen en alle belangrijke fases uit de match.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.