Filip met gezin naar Indonesië met legervliegtuig

Politiek wil dat koning straks zelf opdraait voor privéreizen

Politiek wil dat koning straks zelf opdraait voor privéreizen

Foto: belga

Het ziet ernaar uit dat koning Filip zijn privéreizen voortaan zelf zal mogen betalen. Alle Vlaamse partijen uit de regering-Michel vinden dat de vorst zelf moet opdraaien voor de kosten van het gebruik van militaire vliegtuigen. Nu Defensie zwaar moet besparen, dient de koning zijn dotatie maar aan te spreken, zeggen N-VA, CD&V en Open VLD.

Het was de socialistische vakbond bij het leger die dit weekend de kat de bel aanbond. ACOD’er Luc Maes maakte bekend dat koning Filip, koningin Mathilde en hun vier kinderen zaterdag vanop de militaire basis van Melsbroek voor tien dagen naar Indonesië waren vertrokken. Met een Falcon van het leger, in het grootste geheim. Niet zozeer de geheimzinnigheid rond de privétrip zette kwaad bloed.

Dat het leger loodzware besparingen opgelegd krijgt – voor in totaal anderhalf miljard – terwijl militaire toestellen toch nog altijd gebruikt worden door buitenstaanders, vindt hij onaanvaardbaar. Vooral omdat minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) onlangs nog verklaarde fors te zullen besparen op de zogenaamde vipvluchten. 

Hoe de politici reageren op de privéreizen van de koning, leest u in Het Nieuwsblad van maandag 22 december.

Corrigeer

NIEUWS