Ringtram is alleen welkom met alternatief tracé

Vilvoorde -

Het stadsbestuur van Vilvoorde heeft zich uitgesproken over het Ringtram-dossier. De tram moet er komen, maar het tracé moet anders.

De mogelijke komst van de Ringtram in Vilvoorde is al langer voer voor discussie. Het stadsbestuur bestudeerde aandachtig de plannen van vervoersmaatschappij De Lijn, dat op 13 december verschillende infomomenten inlaste in de stad, en maakte eerder al een lijvig dossier met de knelpunten.

De laatste weken zwengelde de kritiek over het bestaande tracé nog aan. Oppositiepartij CD&V en actiegroep Zo Mobiel Lef legden zelfs een alternatief tracé neer.

Ondertussen heeft ook het stadsbestuur een advies overgemaakt. De stad staat achter het idee van een ringtram, maar alleen als het huidige tracé wordt gewijzigd.

De voornaamste knelpunten zijn het doorkruisen van de wijken Koningslo en Kassei. De stad meent dat een lijn door die wijken parkeer- en mobiliteitsproblemen zal creëren en suggereert een route over de rotonde 't Voor.

Dat de tram onder het station zou rijden en aan de Cat-site weer zou bovenkomen, is een ander heikel punt. Daar moet immers eerst een grote sanering gebeuren en de site ligt in een overstromingsgebied. De stad buigt zich nu over een alternatief tracé dat in mei klaar moet zijn.

Bij oppositiepartij CD&V reageert men alvast positief. ‘We zijn absoluut voor meer en beter openbaar vervoer en dus ook voor een ringtram die een hefboom kan zijn voor de verdere ontwikkeling van onze stad. De oude Renaultfabrieken krijgen een nieuwe bestemming? Er wordt fors geïnvesteerd in de wijk ‘Broek’? Er worden nieuwe bedrijfszones ontwikkeld? Prima, kies dan voor een tramtracé dat die plaatsen met veel potentieel met elkaar verbindt. Niet door de nu al verzadigde wijken, zoals Kassei en Koningslo.’

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio