Economie in VS groeit in sneltempo

Economie in VS groeit in sneltempo

Foto: REUTERS

De Amerikaanse economie is in het derde kwartaal met 5 procent gegroeid tegenover dezelfde periode vorig jaar. Dat is de sterkste toename in meer dan tien jaar, zo berekende het persagentschap Bloom

Vooral de particuliere consumptie presteerde sterk. Op Wall Street koerste de Dow Jones-index als gevolg van de positieve cijfers voor het eerst in de geschiedenis boven de 18.000 punten.

De Amerikaanse economie is de grootste ter wereld. In de maanden juli tot september groeide ze met 5 procent, wat een pak meer is dan de eerder aangekondigde 3,9 procent. Het groeicijfer is het hoogste sinds de zomer van 2003. Analisten gingen gemiddeld uit van een groei met 4,3 procent.

Vooral de consumptie, dé groeimotor van de Amerikaanse economie, maakte een inhaalbeweging (+3,2 procent). Dat is te danken aan de lagere werkloosheid en aan goedkopere brandstof: dit verhoogt de koopkracht van de gezinnen.

‘Na vijf jaar van zwakke groei, komt de economie eindelijk uit ‘rehab’ (letterlijk, ontwenningskliniek)’, aldus analist Ethan Harris van de Bank of America.

In het tweede kwartaal, van april tot juni, groeide de Amerikaanse economie met 4,6 procent.

Corrigeer

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees