Armoedeverenigingen slaan alarm: aantal armen in 4 jaar verdubbeld

Armoedeverenigingen slaan alarm: aantal armen in  4 jaar verdubbeld

Foto: Kris Van Exel

Het aantal Vlamingen dat aanklopt voor steun bij een armoedevereniging is de afgelopen vier jaar zowat verdubbeld: van 5.600 in 2011 naar een kleine 11.000 dit jaar. Dat blijkt uit schattingen van het Netwerk tegen Armoede. ‘En eens de besparingsmaatregelen van de regering zich écht laten voelen, vrezen we een nog grotere toeloop’, zegt Frederic Vanhauwaert van Netwerk tegen Armoede.

De verenigingen zien een opvallende stijging van het aantal middenklassers. ‘Mensen die een job hebben en die vaak jarenlang nét zijn rondgekomen’, klinkt het. ‘Maar één tegenslag – een zware ziekte in het gezin, een faillissement of een andere financiële opdoffer – is voldoende om hen in de armoede te duwen. Of gezinnen waar maar één van beide ouders werkt en die plots niet meer rondkomen.’

'We verwachten ook volgend jaar een stijging van het aantal hulpzoekers. De maatregelen van de regering creëren nu al angst', zegt Frederic Vanhauwaert van het Netwerk Tegen Armoede. 

Welke maatregelen en welke onheilsberichten voor een toename van armoede zorgen, kan je lezen in Het Nieuwsblad van woensdag 24 december.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees