Maakt een smartphone je ook echt slimmer?

Maakt een smartphone je ook echt slimmer?

Foto: SS

De nauwkeurige en repetitieve vingerbewegingen die je maakt bij het besturen van je smartphone, hebben een invloed op je brein. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de universiteit van Zürich.

De studie, die werd gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology, bewijst nogmaals hoe maakbaar ons brein is: ‘Smartphones zijn een goed voorbeeld om aan te tonen hoe het dagelijkse leven ons brein vormgeeft’, aldus co-auteur Arko Ghosh.

Het onderzoek vergeleek de hersenactiviteit van 37 proefpersonen met een EEG-scan. 26 deelnemers waren smartphonegebruikers, de overige 11 gebruikten nog steeds een ‘gewone’ gsm. Tijdens de test werd bij de proefpersonen druk uitgeoefend op wijsvinger, middenvinger en duim. Daarbij werd ook de hersenactiviteit gemeten. De vergelijkende studie wees uit dat wie een smartphone gebruikt, meer activiteit vertoont in de gebieden van het brein die geassocieerd zijn met de vingertoppen. Dit verschil in het verwerken van sensorische informatie is ook afhankelijk van hoe vaak de smartphone wordt gebruikt: hoe frequenter er op de smartphone wordt getokkeld, hoe beter de samenwerking tussen vingertoppen en hersenen. Het brein van de smartphone-gebruiker werkt dus op een andere manier, volgens de onderzoekers: ‘ons brein kan continu hervormd worden door het gebruik van nieuwe technologieën’.

Corrigeer