Nieuwjaars-sms blijft aan populariteit inboeten

Nieuwjaars-sms blijft aan populariteit inboeten

Foto: ss

Net als vorig jaar lijkt het erop dat Belgen nieuwjaarswensen minder vaak per sms versturen. En dat heeft alles te maken met het verder oprukken van mobiel internet. Geen enkele provider maakt melding van technische problemen.

Uit de cijfers van de telecomproviders blijkt dat Belgen de traditionele nieuwjaars-sms’en inruilen voor berichten via netwerksites zoals Facebook of Instagram of applicaties zoals Whatsapp. Het totaal aantal verstuurde smsjes zakte van 70 miljoen tot 62 miljoen, maar dit betekent niet dat we minder nieuwjaarswensen verzonden. De providers merkten een duidelijke piek in het dataverkeer voor mobiel internet.

Zo noteerde Proximus, de grootste speler, tussen woensdagavond en donderdagochtend uur 23,5 miljoen sms’jes. Dat is een daling met 13 procent tegenover vorig jaar, toen de Proximus-klanten meer dan 27 miljoen sms’jes verstuurden tijdens nieuwjaarsnacht. Het mobiele dataverbruik daarentegen lag met 17,6 terabyte 3,5 keer hoger dan een jaar geleden.

De klanten van Mobistar hebben nog 21,3 miljoen sms’en verstuurd tussen 20 uur gisterenavond en 8 uur vanmorgen. In dezelfde periode een jaar eerder waren dat er nog 23,5 miljoen. Het dataverbruik steeg hier fors, van 4,5 tot 14 terabyte.

Bij Base is de trend hetzelfde. Daar werden in totaal net geen 11 miljoen sms’en gestuurd. Bij de vorige jaarovergang waren dat er nog 13,4 miljoen. Daar tegenover staat wel een heel sterke stijging van het dataverbruik. Voor het tweede jaar op rij is er sprake van een verdubbeling, tot in totaal 9,7 terabytes.

Bij Telenet nam het aantal sms’en wel nog licht toe, van 5,8 naar 6,0 miljoen sms’en. Maar ook hier explodeerde het datagebruik: van 2,2 terabytes tot 11,8 terabytes, of ruim een vervijfvoudiging.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees