Paard schrikt zich dood na vuurwerk

Eigenaar Peter Huyskens en Pullo in betere tijden. Foto: if

Nijlen -

Voor Pullo duurde het nieuwe jaar slechts drie minuten. Het paard stierf vlak na middernacht aan een hartaderbreuk als gevolg van het vuurwerk.

Eigenaar Peter Huyskens wil een vuurwerkverbod in zijn gemeente om nog meer dierendrama’s in de oudejaarsnacht te voorkomen.

Pullo, de zesjarige ruin van Peter Huyskens, stond in de weide aan de Zwaluwenlaan.

‘We wonen vlakbij de tuinwijk en in de buurt van de drukke Broechemsesteenweg’, vertelt Huyskens. ‘Ieder jaar wordt het erger en erger met het vuurwerk. Het geknal begint ook steeds vroeger. Omdat de paarden de andere jaren hun stal bijna afbraken van de schrik, hadden we hen dit jaar op de weide gezet opdat ze dan eventjes konden rennen als ze schrokken. Om halftwaalf ‘s nachts waren we naar de weide gegaan om onze paarden bij te staan.’

Maar Peter en zijn vrouw kregen hun paarden niet rustig. ‘Het geknal was verschrikkelijk. Om drie na middernacht zagen we Pullo plots in elkaar stuiken. Het gebeurde voor onze ogen. In dertig seconden tijd was het gedaan. Volgens onze dierenarts heeft hij een hartaderbreuk gekregen van de schrik.’

Huyskens belde diezelfde nacht nog boos naar de burgemeester. ‘Ik ben zo kwaad en ontgoocheld. Mensen die vuurwerk afsteken, beseffen niet hoeveel angst ze dieren aanjagen.

Corrigeer

MEER NIEUWS