Invoering volksraadpleging in Wallonië stap dichterbij

Invoering volksraadpleging in Wallonië stap dichterbij

Waals Parlement (archiefbeeld) Foto: BELGA

In het Waals Parlement lijkt een consensus in de maak over de regels voor het organiseren van een volksraadpleging. De parlementsleden zijn het erover eens dat het minimale aantal handtekeningen dat nodig is om een referendum af te dwingen, lager zal liggen dan de tot nu toe vooropgestelde 100.000.

In april, voor de verkiezingen dus, hadden de vier Franstalige partijen die meegewerkt hadden aan de staatshervorming (PS, MR, cdH en Ecolo) een gezamenlijke tekst opgesteld waarin ze de invoering voorstelden van een volksraadpleging in Wallonië. Zo’n volksraadpleging zou er kunnen komen als minstens 100.000 inwoners erom vroegen, of als één derde van de Waalse parlementsleden een voorstel deed. Ook de Waalse regering zou het initiatief voor een referendum kunnen nemen.

Maar in december kwam de PS-cdH-meerderheid die na de verkiezingen werd gevormd met een eigen voorstel. Enkel burgers zouden nog een referendum kunnen vragen, parlementsleden en de regering niet langer. Het referendum dreigde immers een puur politiek instrument te worden, argumenteerden de partijen in de Waalse regering.

Nog één probleem

Er is echter nog één probleem: voor de invoering van het referendum is een tweederdemeerderheid in het Waals Parlement nodig, iets wat PS en cdH (43 op 75 zetels) niet hebben. De twee partijen hebben de steun van een deel van de oppositie nodig, maar MR en Ecolo hadden kritiek op de soloslim van de Waalse regeringspartijen.

Hadden, want nu lijken alle partijen toch water in de wijn te willen doen, zo bleek maandag in de bevoegde parlementscommissie. PS-fractieleider Christophe Collignon laat alvast de deur open om het aantal vereiste handtekeningen lager te leggen dan 100.000, wat voor referenda over bepaalde thema’s een te hoge drempel zou zijn. MR wil het initiatiefrecht van parlement en regering dan weer laten vallen, op voorwaarde dat het parlement hoorzittingen met initiatiefnemers kan organiseren. Alle parlementsleden kwamen ook overeen hun teksten aan de Raad van State over te maken voor advies.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees