‘Heisa rond boek over Franciscus is poging om paus te destabiliseren’

‘Heisa rond boek over Franciscus is poging om paus te destabiliseren’

Foto: Jimmy Kets

Kerkjurist en rector van de KU Leuven Rik Torfs bestempelt een aantal van de commentaren op de recente biografie van paus Franciscus als 'een nieuwe poging om de paus te destabilseren en in diskrediet te brengen'. 'Naar mijn gevoel is er tijdens deze verkiezing niets anders gebeurd dan bij andere pauskeuzes', aldus Torfs.

In de biografie ‘The Great Reformer. Francis and the Making of a Radical Pope’ stelt de Britse auteur Austen Ivereigh dat een groep van vijf kardinalen, waaronder kardinaal Godfried Danneels, bij deze pausverkiezing actief stemmen geronseld heeft voor de Argentijn Jorge Bergoglio die het uiteindelijk haalde. In enkele kranten laat Vaticaankenner Tom Zwaenepoel vandaag weten dat in dat geval de verkiezing ongeldig is, daar de kerk lobbywerk verbiedt.

'Het moet natuurlijk steeds een vrije verkiezing blijven, maar bij dergelijke pauskeuzes wordt er in een coulissen van het conclaaf altijd gepraat en tussen de stemmingen wel degelijk gediscussieerd. In het boek ‘His Holiness’ uit 1997 beschrijven Carl Bernstein en Marco Politi welke etentjes en discussies er vooraf gingen aan de verkiezing van Johannes-Paulus II. Als de verkiezing van Franciscus ongeldig zou zijn, dan geldt dat a fortiori ook voor vorige pausverkiezingen. Ik zie echt geen juridische grond voor het ongeldig laten verklaren van deze verkiezing of excommunicatie van de betrokkenen', aldus Torfs.

Volgens de Leuvense kerkjurist heeft de heisa rond het boek meer te maken met pogingen om de huidige paus te destabiliseren. 'Ik kan alleen maar vaststellen dat hiertoe reeds veel pogingen ondernomen werden. Dat is onder meer het geval in een aantal Angelsaksische landen, en zeker in de VS, waar er al generaties lang conservatieve bisschoppen het voor het zeggen hebben', aldus Torfs.

Corrigeer

MEER NIEUWS