Al duizend postbodes in ‘gulle’ landingsbaan

Al duizend postbodes in ‘gulle’ landingsbaan

Foto: Didier Lebrun

De landingsbaan van Bpost, waarin postbodes halftijds kunnen werken voor 85 procent van het loon en met volledig behoud van pensioenrechten, is een groot succes. Al iets meer dan 1.000 ‘oudere’ postbodes maakten er gebruik van. De maatregel stopt eind dit jaar, maar de vakbonden bij Bpost willen een verlenging.

Sinds begin 2013 kunnen postbodes ouder dan 54 jaar ervoor kiezen om halftijds te gaan werken in een speciale landingsbaan. De overheidsdienst RVA betaalt een premie bovenop het loon van Bpost, zodat de ‘oudere’ postbodes 85 procent van hun oude, voltijdse inkomen overhouden. Plus het behoud van hun volledige pensioenrechten.

De federale regering-Di Rupo ging twee jaar geleden akkoord met de ‘gulle’ deal tussen de vakbonden en de directie van Bpost omdat het zou toelaten postbodes langer in dienst te houden en het aantal vervroegde pensioneringen te verminderen. ‘Vervroegd pensioen is een pak duurder voor de overheid dan deze regeling’, aldus toenmalig minister van Pensioenen Alexander De Croo (Open VLD).

De landingsbaan heeft veel succes. In de voorbije twee jaar hebben iets meer dan 1.000 postbodes ervoor gekozen.

Eind dit jaar loopt de afspraak af, maar de vakbonden willen een verlenging afdwingen, zegt Jean-Pierre Nyns van de socialistische vakbond ACOD.

‘De landingsbaan komt zeker aan bod in de komende cao-gesprekken met de directie van Bpost’, aldus Nyns. Dat cao-overleg gaat vandaag van start en kan het hele voorjaar in beslag nemen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees